Mensen maken het Trefpunt Theo Velseboer: doener met gevoel voor theater

Algemeen
Theo Velseboer: een doener met gevoel voor theater.
Theo Velseboer: een doener met gevoel voor theater. (Foto: aangeleverd)

“Toen ik zestig was, verloor ik mijn baan na faillissement”, vertelt Theo Velseboer. “Stond ik na 35 jaar op straat, afgedankt en waardeloos. 

Ik was als een dood vogeltje; er kwam niets uit mijn handen. Tot ik vrijwilligerswerk ging doen. Daarin vond ik mijn eigenwaarde terug, ik werd weer gewaardeerd.”

Door Leonie Zwetsloot

Inmiddels is Theo Velseboer 76 jaar en ruim dertien jaar vrijwillig actief bij het Trefpunt, met zoveel plezier dat hij niet van ophouden wil weten. Hij doet allerlei verschillende ondersteunende klussen voor het team, zodat zij zich op ‘hun echte werk’ kunnen richten.

Op kantoor zijn praktische werkzaamheden vaak tijdrovend. “van de week heb ik bijvoorbeeld vijftig enveloppen voor preventief huisbezoek gevuld met een uitnodigingsbrief en een telefoonkaart. Die telefoonkaarten had ik al eerder gelamineerd. Daarna heb ik alle enveloppen gestickerd, klaar om bezorgd te worden. Dat bespaart Karin (van Kersbergen, cliëntondersteuner) een hoop werk.” Hetzelfde geldt voor kopiëren, de knipselmap met alle krantenartikelen over het Trefpunt bijhouden, Theo doet het allemaal. “De laatste tijd heb ik veel geflyerd. Voordat onze bakfiets met koffie naar een bepaald buurtje gaat, breng ik daar flyers rond zodat iedereen weet dat het Trefpunt langskomt.”

Buitenbingo

Hij houdt van een beetje theater en krijgt pretlichtjes in zijn ogen als hij over de speciale activiteiten vertelt waarbij hij betrokken was. Zo presenteerde Theo tijdens de tweede corona lockdown vijf keer een buitenbingo. “Ik had ook wel eens de gewone bingo geleid, maar dit was bijzonder. Wie mee wilde doen zat op het eigen balkon of voor het huis, kreeg een bingokaart uitgedeeld, via een hengelsysteem om afstand te houden. Ik stond op de stoep, met een verkleedpak aan en met een geluidsinstallatie. Daar maak ik dan een hele act van, dat vind ik leuk.”’

In december 2020 kreeg een groep geselecteerde eenzame ouderen een kerstpakketje via het Trefpunt. Theo was Kerstman. Hij belde in vol ornaat bij de ouderen aan, speelde Jingle Bells af op een muziekboxje, terwijl hij ‘Ho ho ho’ zijn kerstbel luidde en het pakje overhandigde.

Verrassing

“Dat was natuurlijk een grote verrassing voor mensen, die bijna nooit bezoek krijgen. Ik kan me voorstellen dat sommigen emotioneel waren; staat zomaar de Kerstman op de stoep, met een cadeautje.” Theo noemt zichzelf ‘een doener’: “Ik moet iets actiefs doen. Het werk dat ik voor het Trefpunt doe geeft me voldoening, dus ik wil ermee doorgaan zolang ik kan. Daarbij is het gezellig. Het omgaan met mensen, ook daar hou ik van.”

Meer informatie: www.trefpuntheiloo.nl/nieuws