Leerlingen De Duif steken handen uit de mouwen

Algemeen
De kinderen op De Duif doen al langer aan het opruimen van zwerfafval.
De kinderen op De Duif doen al langer aan het opruimen van zwerfafval. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Afgelopen 15 september sloot basisschool De Duif zich aan bij de landelijke World Cleanup Day voor basisscholen, komende zaterdag. Er is een zwerfafvalbingokaart ontwikkeld met daarop verschillende soorten zwerfafval die de leerlingen kunnen verzamelen. 

Wethouder Rob Opdam verzorgde samen met directeur Annemiek van de Vliet de start voor de bingo en overhandigde hij nog een aantal prikstokken aan basisschool De Duif, die zich het jaar rond inzet voor het inzamelen van zwerfafval.

Zwerfafvalbingo

Op zoek naar zwerfafval rond de school en dan maar afstrepen op de bingokaart. Blikjes, chipszakken, bananenschillen en peuken. Het is het meest gevonden afval in de buitenruimte en ze staan er allemaal op. Als de kaart vol is, leveren de leerlingen van basisschool De Duif deze in bij de school. Ieder kind met een volle kaart krijgt na het inleveren een aardigheidje: een setje kleurpotloden. Al het opgehaalde afval komt in speciale zwerfafvalzakken, die de afvalmedewerkers van de gemeente ophalen.

Rob Opdam: “Wat mooi dat deze basisschool meedoet aan dit initiatief. Op deze manier leren kinderen al vroeg dat zwerfafval niet thuishoort in de buitenruimte. Dat het milieu en dieren hier last van hebben. De kinderen op De Duif doen trouwens al langer aan het opruimen van zwerfafval. Zij houden hun eigen schoolomgeving het hele jaar door schoon. Hier heb ik grote waardering voor en heb daarom nieuwe hulpmiddelen in de vorm van prikstokken meegenomen. Zo kunnen wij elkaar en het milieu blijven helpen. Want een schone omgeving blijft langer schoon en nodigt minder uit om afval weg te gooien.” 

 Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval

Zaterdag 18 september is het World Cleanup Day 2021. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven kinderen in ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. En vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu ligt. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Meer informatie: https://www.worldcleanupday.nl/

Omdat veel scholen gesloten zijn op zaterdag 18 september organiseerde de gemeente Heiloo de World Cleanup Day dit jaar voor de basisscholen afgelopen woensdag. De gemeente organiseert deze actie samen met Stichting Schoner Holland, die zich inzet voor minder zwerfafval.

Wethouder Rob Opdam verzorgde samen met directeur Annemiek van de Vliet de start voor de zwerfafvalbingo.