Column: Semper Virens ‘Inspiratie, weer en groei’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Wat een heerlijk nazomer weer deze herfst. Uitstekend weer om lekker buiten te zijn of in de tuin te werken.

De bodem is nog lekker warm, wel is het ongelooflijk droog in de grond. De enorme regelval van juni lijkt vergeten. De planten hangen er wat slap bij deze dagen. Zeker de nathalzen onder hen als Phloxen en Hortensia’s. Als iets al lang op dezelfde plaats staat, is meestal de doorworteling van een plant in orde. Het vermogen vocht uit de grond op te nemen voldoende. Maar de laatste weken is wat er aan neerslag valt minimaal, dus vallen de planten wat terug in bloei. Als je grondwater voor je tuin hebt pomp je al gauw wat op. Maar het uitstekend gefilterde leidingwater? Vind ik toch een stukje lastiger eigenlijk.

Als het erg heet is gebruik ik waswater voor groente graag opnieuw voor de tuin. Nu het niet zo warm is vergeet ik dat snel.

Nu wil het toeval dat ik de laatste tijd veel nieuwe planten heb verzameld voor mijn tuin. Stekjes van tuinvrienden of gekocht bij kwekers. En daar moet je dan wel een plekje voor vinden in je volle tuin. Nu waren mijn buxussen zo ongeveer de laatste in de wijde omgeving. En eigenlijk raakte ik er steeds meer op uitgekeken na al die jaren. Ik besloot ze eruit te halen. Een ruimte dat ik nu over heb voor mijn planten, zo heerlijk. Van het voorjaar had ik zo al twee nieuwe stukken tuin gecreëerd waar ik blij mee was. Nu volgen er dus meer veranderingen. De hoeveelheid wortels van een buxus is groot. Daarmee kunnen ze veel voedsel verzamelen en veel vocht ook. Gortdroog was de grond bij het spitten, niet lekker voor mij en nog minder voor de planten.

Via mij tuinman kon ik aan wat extra grond komen, lekker wat vocht erbij en doorheen mengen. Toen konden alle nieuwe planten naar hun nieuwe plek verhuizen. Ook werden sommige planten weer teruggesnoeid. Omdat alles vrij hoog groeit in mijn tuin wedijveren ze om het licht, ze worden dan langer en slapper. Nu kunnen ze weer opnieuw uitlopen en wat lager blijven, verjongen dus. De wortels blijven intact dus dan doen ze dat heel snel. Veel van wat het goed doet in je tuin heeft de neiging te gaan overheersen over andere planten. Soms moet je dus wel even ingrijpen. Ook de bomen en struiken kort ik hier en daar wat in. Zo krijg ik wat meer licht op de bodem.

Inspiratie voor deze activiteit deed ik op tijdens een heerlijk dagtocht naar drie mooie tuinen en een kweker. Ik vind het altijd een feestje om te kijken hoe anderen het doen in hun tuin. Dat geldt natuurlijk voor meer in het leven.

Ik hoop dat u ook regelmatig ergens blij van wordt.

Tot volgende week.

Viridis