Gemeente Heiloo verdeelt geld Corona Herstelfonds

Algemeen
Historische Vereniging Heiloo ontvangt een bijdrage van € 3.000,-. De vereniging wil met een groot aantal organisaties vrijwilligers werven voor activiteiten op het Landgoed Willibrordus.
Historische Vereniging Heiloo ontvangt een bijdrage van € 3.000,-. De vereniging wil met een groot aantal organisaties vrijwilligers werven voor activiteiten op het Landgoed Willibrordus. ((Foto: archief))

HEILOO - Tot 1 juli konden culturele en welzijnsorganisaties, sportverenigingen en ondernemers een aanvraag doen voor een bijdrage uit het Herstelfonds.

De afgelopen anderhalf jaar heeft gemeente Heiloo diverse organisaties kunnen helpen de coronacrisis te boven te komen door initiatieven te ondersteunen. Het college keurde 28 september de laatste verzoeken goed. 

Kerstconcert koren

Als gevolg van de coronamaatregelen kampen de koren sWing en Men only met een terugval van activiteiten, leden en inkomsten. Al ruim een jaar hebben zij niet normaal kunnen repeteren of optreden. Hierdoor ligt ook de ledenwerving stil. In december 2020 kon tot overmaat van ramp ook het kerstconcert niet doorgaan, de grootste inkomstenbron. Met een bijdrage van € 655,- uit het Herstelfonds, te gebruiken voor de organisatie van het Kerstconcert 2021 in de Witte Kerk, wordt bij de koorverenigingen nieuw leven ingeblazen.

Jubileumvoorstelling en tentoonstelling

Ook Falkland Toneel zag de inkomsten sterk dalen door de coronamaatregelen. Maar liefst zeventien voorstellingen konden niet doorgaan en er haakten veel ‘vrienden van’ en spelers af. Falkland luidde de noodklok bij het Herstelfonds, omdat het voortbestaan in gevaar is, en dat terwijl zij over 2,5 jaar haar 100-jarig bestaan viert. Samen met de Historische Vereniging Heiloo wil de toneelvereniging nu de voorbereidingen starten voor een jubileumvoorstelling en tentoonstelling in 2024. Door een bijdrage van € 1.000,- uit het Herstelfonds kan een toneelstuk worden geschreven.

Samenwerking cultuurpodia

De cultuurpodia zien mogelijkheden elkaar te versterken door onderlinge samenwerking. Het college heeft groen licht gegeven voor een bijdrage van € 3.525,- voor een gezamenlijke promotiecampagne. Ze krijgen op deze manier de kans beter te herstellen van het verlies van publieksinkomsten door de coronamaatregelen.

Sportlessen basisscholen en toernooi

Sport@School (S@S) is een samenwerking tussen de sportaanbieders, de basisscholen, Rotaryclub Heiloo en de buurtsportcoaches. Zij zetten zich in om leerlingen meer te laten sporten door sportlessen die de scholieren zelf ‘verdienen’ via de PCC Maalwaterrun. Deze kon door de coronamaatregelen niet doorgaan, waardoor er geen nieuwe sportlessen zijn verdiend. Daarnaast kwam recent Voetbal Heiloo United tot stand, een samenwerking van de veldvoetbalverenigingen HSV en Foresters en zaalvoetbalvereniging HZV het Vennewater. Voetbal Heiloo United wil het voetbal voor meiden promoten door lessen en een voetbaltoernooi. Samen hebben ze een voorstel uitgewerkt, waarin beide initiatieven in elkaar zijn verweven tot 295 sportlessen voor de basisscholen en een afsluitend sporttoernooi. Vandaar dat dit initiatief op steun kan rekenen van het college ten bedrage van € 7.500,-.

Werving vrijwilligers

Tenslotte heeft de Historische Vereniging Heiloo een bijdrage ontvangen uit het Herstelfonds van € 3.000,-. De vereniging wil met een groot aantal organisaties vrijwilligers werven voor activiteiten op het Landgoed Willibrordus. De aanvulling van het vrijwilligersbestand is noodzakelijk om de instellingen zelf, maar ook het landgoed als geheel goed te kunnen laten functioneren. Het maakt daarnaast ruimere openingstijden en aansprekende presentaties mogelijk. Gezien de maatschappelijke impact heeft het college ook dit voorstel omarmd.

Voor alle initiatieven geldt dat men steeds ook in eigen bijdragen kon voorzien, door middel van sponsoring, acties en crowdfunding.

Naast genoemde collectieve verzoeken behandelde het college ook een aantal individuele verzoeken Wel wordt nog steeds via de website van de gemeente Heiloo www.heiloo.nl/coronaloket gecommuniceerd over lokale en landelijke regelingen en routes voor hulp aan inwoners, ondernemers en organisaties in Heiloo.