Herstelfonds gemeente geeft impuls aan sport op basisscholen

Algemeen
Frans Endel (links) en Bart Ploeger staan voor sport in Heiloo.
Frans Endel (links) en Bart Ploeger staan voor sport in Heiloo. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - In een net nieuw geschilderde en fris gemeubileerde ruimte in sporthal Het Vennewater vertellen Frans Endel, afgevaardigde van Voetbal Heiloo United (De Foresters, HSV Heiloo en HZV Het Vennewater), en buurtsportcoach Bart Ploeger over een nieuwe impuls voor de sport en met name het meisjesvoetbal.

DOOR: ED BAUSCH

Nog inschrijven voor toernooi in herfstvakantie

Beiden vertellen unaniem: “Dat is een groeiende tak aan de toch al levendige sportboom van Heiloo. Het gemeentelijke Herstelfonds draagt bij om na de lockdown weer goed verder te kunnen gaan. Vanuit het herstelfonds kregen we 7.500 euro. Alle bedragen uit dat fonds gingen vergezeld van de gemeentelijke wens tot meer samenwerking en verbindingen. Dat sluit mooi aan bij wat er in coronatijd gebeurde: verenigingen zochten elkaar meer op, zijn daardoor ook wat breder gaan denken. Dat is dan de mooie kant van de toestand geweest. We moeten ook constateren dat de binnensportverenigingen toch wel wat leden zijn kwijtgeraakt. Want die konden echt niks. Maar nu kijken we weer vooruit. De gemeente vond een aanvraag voor ‘alleen’ meisjesvoetbal te dun en dus hebben we het breder getrokken.

Nu is het mogelijk geworden, dat er onder de noemer ‘sport@school’ veel meer clinics dan voorheen op de basisscholen kunnen worden gegeven door sportaanbieders uit Heiloo op de basisscholen. En wat het meisjesvoetbal betreft is dat ook meteen gekoppeld aan tijdens schooltijd trainen richting een zaaltoernooi. Dat komt goed uit, omdat de roosters in de sporthal nu eenmaal niet veel uitbreiding toelaten. Dat wordt beter als straks de tweede hal er is.”

Op school begint het

“Op de scholen begint het, en die zijn ook heel blij met deze financiële impuls. Het geld is echt bedoeld voor dit schooljaar, om de zaak weer aan te zwengelen en daarna moet het weer op eigen kracht verder.

Maar dat kan dan ook wel weer hoor door een bijdrage van de Rotary Heiloo, door middel van deelname aan de PCC Maalwaterrun in april volgend jaar”, vindt Bart, die als een van de buurtsportcoaches heel blij is met de samenwerking met Frans die in dit project meewerkt vanuit ‘Voetbal Heiloo United’. 

Bart werkt vanuit Holland Sport als buurtsportcoach in Heiloo. “Eerst zat ik in De Meent in Alkmaar, maar nu dus hier in Het Vennewater en ik merk meteen dat dat heel goed werkt. Iedereen kan hier binnenlopen.”

Opgeven voor herfsttoernooi

In de herfstvakantie is er nu een eerste zaalvoetbaltoernooi, voor zowel jongens als meisjes. “Het is in deze situatie 2 tegen 2, dus een kleinschalige vorm. We hebben nog wat plaatsen vrij, opgeven kan via www.sportenbewegeninheiloo.nl In kerstvakantie is er dan een heus schoolvoetbaltoernooi. “We hebben het zo georganiseerd, dat de onderwijzers niet zelf hoeven bij te staan met organiseren. Hun weken zijn vol genoeg. Maar we kunnen wel op een heel mooie manier in december de verbinding laten groeien.” Ook al is sport strijd en competitie: met elkaar kom je wel verder en Frans en Bart zijn daarin een mooi duo, voor de sport in Heiloo, voor jong en ouder.