Column Viridis: Herfst

Algemeen
De herfst in beeld.
De herfst in beeld. (Foto: aangeleverd)

Afgelopen week werd het oogstfeest in Heemskerk gehouden. Er was een slechte weersverwachting voorspeld, dan hoop je dat het meevalt als vrijwilliger. Met regen en koel weer is er weinig enthousiasme om op pad te gaan. Het droge warme huis is een goede plek om te zijn dan.

Als u niet bent gekomen, heeft u op groengebied wel iets gemist. Er was een interessante kraam met tuinplanten, kalebassen en kamerplanten te koop. Omdat dit nog een prima tijd is om te planten zijn plantjes vanaf  één euro natuurlijk best interessant. Ik zag mooie Nerines op pot gekweekt en bloeiende kamerplanten. Daar heb je in de winter wel plezier van. Ook een keur aan vaste planten is mooi als je je tuin wat wilt vergroenen, met biologisch verantwoord materiaal lever je gelijk een bijdrage voor de biodiversiteit. De opbrengst gaat naar een vereniging, ook leuk.

Dan was er een mooie kraam met allemaal appels en peren, oude en nieuwe rassen. Je mocht proeven en je kon er voorlichting krijgen over de appels, de bomen en snoei. Er stond iemand achter die je veel wijzer kon maken op dit gebied. Ook werd er vers sap geperst met een mobiele pers, ook dit trok veel belangstellenden.

Het mooie aan vrijwilligerswerk vind ik, dat je veel verschillende mensen tegenkomt. Met ook verschillende interesses. Het vrijwilligerswerk levert vaker leuke contacten op die korter of langer kunnen duren. Als je een klik met iemand hebt, is dat laatste vaak het geval. Vrijwilligerswerk wordt ook goed gewaardeerd in de meeste gevallen. Als je meer wilt weten hierover neem dan eens contact op met een vereniging die bij je interesse aansluit. Ze zijn wat blij met je want vele handen maken licht werk. Het verdelen over veel mensen en taken zorgt er ook voor dat het niet meer is dan je wilt of aankunt. Tenslotte is het een goede manier om na een verhuizing je draai te vinden of na het beëindigen van werk een zinvolle tijdsbesteding te vinden. En er is heel veel te doen op dit gebied. Je kunt ook via het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) zoeken.

In de tuin heb ik nog wat recente aankopen geplant, die hebben veel plezier van de regen. Mooie Penstamons voor zonnige borders en bijzondere bodembedekkers waar het wat minder zonnig is. Ik plantte mooie gekleurde klaver in rood /groen. In die border staan veel roestkleuren waar dit net een mooie aanvulling op biedt.

In het park en op houtpaden zie ik deze week de mooiste paddenstoelen en zwammen verschijnen. De soortnamen ken ik meestal niet, maar ik zie des te beter op welk hout ze groeien. Deze feloranje met geel groeit op een oude kersenboom. Die dus ten dode is opgeschreven, ze worden nooit zo oud. Het zou op de foto om de zwavelzwam kunnen gaan.

Tot volgende week.

Viridis

Afbeelding