‘Heiloo moet meest vitale verblijfsgemeente van Nederland worden’

Algemeen
Wethouder Peter van Diepen: 'Plusjes en minnetjes: dat is het beeld van deze begroting. Geen grote stappen.'
Wethouder Peter van Diepen: 'Plusjes en minnetjes: dat is het beeld van deze begroting. Geen grote stappen.' (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Als er een ambitie doorklinkt in de begroting voor Heiloo in de komende jaren, zoals wethouder Peter van Diepen die presenteerde aan Nieuwsblad Heiloo, dan is het wel die over het verder groeien als vitale gemeente. Heiloo staat al hoog in de ranglijst van Nederlandse gemeenten als het gaat over leefbaarheid. Je kunt niet zeggen dat er grote investeringen worden gedaan, afgezien van nieuw onderzoek voor realisatie van nieuwbouwwijk de Zandzoom.

 DOOR ED BAUSCH

Wethouder Peter van Diepen presenteert begroting tot en met 2024

“Maar het is gestage voortgang op een ingeslagen pad. Als College moeten we nu niet al beleid gaan maken voor een volgend College (in maart 2022 zijn er Gemeenteraadsverkiezingen, red.). Maar zeker zou ik graag dan doorgaan met uitvoering geven aan de begroting”, zegt de wethouder, trots op ‘zijn’ ambtenaren en de collega wethouders, met wie hij een doorwrocht en goed gedocumenteerd en vormgegeven op tafel heeft gelegd.

“Natuurlijk is het nu eerst aan de gemeenteraad”, maar daarna moet je naar de Provincie en die krijgt bij heel grote voorkeur het liefst sluitende gemeentelijke begrotingen onder ogen.” De begroting die Van Diepen nu presenteert is sluitend. “En dat was nog best een opgave omdat onlangs de Raad van State ons bestemmingsplan voor De Zandzoom vernietigde. Ja, dan moet je als gemeente opnieuw veel onderzoek doen om tot een nog betere verantwoording te komen.” 

Daarvoor prijkt nu bedrag van ruim drie ton in de begroting. “Maar we zetten de volgende stap in vol vertrouwen dat het dan wel gaat lukken om daar te bouwen volgens de nieuwste inzichten aangaande stikstof en dergelijke. De bestemming ‘bouwen’ hebben we al sinds 2005 voor dat gebied. Dat is het punt niet. En we verwachten dat de gelden uit bouwleges dan over twee jaar wel binnenkomen, evenals de bedragen voor de bovenwijkse infrastructurele voorzieningen voor zo’n wijk. De gemeente schiet die kosten voor, maar ze komen voor een heel groot deel terug van de ontwikkelaars, bij verkoop van de huizen.”

Plusjes en minnetjes

Verder kampt de gemeente, zoals elke gemeente in Nederland, elk jaar weer met de bedragen die je moet noteren voor de kosten van Jeugdzorg en de WMO. “Dat kan behoorlijk fluctueren, dat is nu eenmaal zo. Lastig is vooral dat het onduidelijk is wat de Rijksbijdragen op deze terreinen zullen worden, zeker nu er al zo lang een demissionair kabinet is, dat weinig doet aan beleidsontwikkeling. Maar goed, onze begroting kan incidentele tegenvallers goed opvangen. Als er op een onderdeel een structureel tekort is moet je, en dat is aan de Gemeenteraad, plussen en minnen.”

En plusjes en minnetjes: dat is het beeld van deze begroting. Geen grote stappen. De ambitie op het vlak van duurzaamheid groeit wat. “Het streven naar het aandeel ‘sociaal’ in woningbouw vertaalt zich bij ons op 40%, waar 30% vaak gangbaar is. En, om bij die vitale gemeente te komen: “We zetten in op veel ruimer baan voor fietsers.” De wethouder ziet verder het mooie van het coronaherstelfonds. “Op verschillende terreinen konden we, veelal vergezeld met onze wens om tegelijkertijd onderlinge verbinding te realiseren, bijdragen aan ondernemers, de sport en de cultuur in moeilijke maanden. Laten we maar doorgaan met dat verbinden.” Zo is de begroting geschreven, lijkt de wethouder te zeggen. “Rustig doorgaan op aardig gebaande wegen.” De kosten voor Heilooërs stijgen gering.