Column Viridis: Herfst (2)

Algemeen
Een mooi herfstbeeld.
Een mooi herfstbeeld. ((Foto: aangeleverd))

Vorige week was ik regelmatig in het oosten en midden van het land. Met het mooie weer was dat genieten. Zo fietsten we door bossen en heidevelden. De heidevelden waren natuurlijk uitgebloeid maar ik kan me gelukkig goed voorstellen hoe prachtig dat een paar weken geleden nog was.

Er stonden ook hele percelen met jeneverbessen, de zwarte bessen daarvan kun je in zuurkool verwerken. Leuk om dat zelf te kunnen oogsten, de rijpe exemplaren rollen zo in je hand. Ze prikken alleen echt heel venijnig, niet heel lang leuk om te doen dus. Ook alle soorten paddenstoelen kwam ik tegen. Die van de juiste naam voorzien is best lastig en de ontwikkelde apps zijn niet betrouwbaar hoor ik van kenners. Er zijn wel leuke netwerkgroepen op internet actief die over veel kennis beschikken. Zelf ken ik wel enkele paddenstoelen zoals de inktzwam of de stinkzwam op de foto. Net een klein schoorsteentje.

Heel inspirerend waren de borders in de tuinen van Appeltern. Er bloeiden nog heel veel Salvia’s en de rondleider gaf tips om ze te laten overwinteren. In zand kan dat beter dan op kleigrond. Kleigrond houdt meer vocht vast en dan verrot of bevriest de wortelkluit eerder. Tuinier je op zand dan kun je hem terugsnoeien en nu ook nog stekken, mits je de stek warm wegzet. Het stekken gaat zo. Je neemt een top van circa tien centimeter. Je knijpt het bovenste topje eruit, halveert de blaadjes vanwege de verdamping en verwijderd het onderste bladpaar. Vervolgens steek je de stek in het potje met zand, plastic zakje erover en elastiekje erom tegen de verdamping. Kan alleen deze week nog, volgens de tuinbaas. Zelf doe ik het in het voorjaar dan lukt het vrijwel altijd. Maar de grootbladige salvia’s vriezen bij mij weg, die heb ik dus in het voorjaar niet, toch een handige tip dus. De gemengde borders met veel grassen erin stonden mooi vergankelijkheid uit te beelden, met hier en daar wat kleur van asters. Een mooie bol om daarbij te combineren is de Nerine In veel kleuren roze en wit. Wordt nog wat weinig toegepast in tuinen, maar wat een spektakel geeft dat in de herfst.

Ook de struiken zagen er prachtig uit, ik zag verschillende soorten bloeien van de Kardinaalsmuts, van bleekroze met kleine vruchtjes tot hardroze met veel grotere vruchten. Ook veel mooie wilde soorten rozen met bottels. Veel vormen ook daarin, heel kleine bottels van de wilde klimroos die in het voorjaar eenmaal bloeit met flinke witte trossen. Ook grote trossen in oranje en in rood, langwerpig of rond, prachtig tegen de blauwe lucht. En heerlijk voer voor de prachtige puttertjes met hun rood met gele veertjes. Putters vind ik zo mooi, ze zijn vaak in kleine groepjes actief. Op de volkstuin vaak te vinden op de Kaardebol zaaddozen en op de uitgebloeide zonnebloemen vol zaad.

Tot volgende week.

Viridis