Burgemeester Ten Bruggencate: ‘We moeten samen door deze periode’

Algemeen
Burgemeester Ten Bruggencate: 'We moeten samen door deze periode'
Burgemeester Ten Bruggencate: 'We moeten samen door deze periode' (Foto: Rodi Media)

HEILOO - Als burgemeester wil je niets liever dan het de inwoners goed gaat. Dat je ze kunt ontmoeten. De eerste maanden in Heiloo heeft Mascha ten Bruggencate dat met verve volop gedaan. Met het oplopende aantal besmettingen wordt ook zij, net als haar collega-burgemeester geconfronteerd met een situatie van meer afstand. Zoals het voor iedereen nu weer is, na een fijne zomer van vrijheden.

 DOOR: ED BAUSCH

Ze pakte daarom de telefoon, zo vertelt ze aan Nieuwsblad Heiloo, en belde naar ondernemers, ook in de horeca. Om te peilen en om ze een hart onder de riem te steken. Wethouder Rob Opdam doet dat met de sportverenigingen, want in sport is Heiloo groot, actief. “Dat is wat de gemeente kan doen: goed contact houden. Peilen hoe het gaat, wat moeilijkheden zijn. En die kan ik dan weer terugkoppelen naar het overleg met de andere burgemeesters in de Veiligheidsregio.” Het was de avond van de Bokkentocht dat de horeca weer terug moest naar beperkte openstelling ’s avonds. “Gelukkig is die nog opgeschoven naar 20.00 uur. Dat is toch wel belangrijk geweest op het allerlaatst. Maar je ziet dat vooral de cafés, die het nu eenmaal moeten hebben van vertier wat later op de avond, het nu weer moeilijk hebben. En ze kunnen er niks aan doen.”

‘Voor sommigen is het extra hard’

Kwetsbaar zijn opnieuw de bedrijven die net voor corona zijn begonnen. Die vallen overal buiten en dat is heel zuur als ze nu in de bedrijfsvoering worden geraakt. Misschien moeten we daar als grote regio opnieuw aandacht voor vragen bij de minister.” Een groot aantal gemeentes in de Kop van Noord-Holland trok hier in het voorjaar voor aan de bel bij de Minister. Maar die gaf geen sjoege. Voor anderen lijkt de nieuwe golf iets waar je aan went. Er is wel een zekere gelatenheid onder de mensen, hoewel niemand het eigenlijk had verwacht zoals nu. De podia kunnen gelukkig doorgaan, de musea hebben zelf besloten dicht te gaan, de bewegingsruimte is daar denk ik beperkter.”

Intocht Sinterklaas gaat zaterdag door

De Sint maakt alleen een ronde en zwaait. Er wordt niet gestopt. “Het zou mijn eerste intocht als burgemeester zijn, nu ga ik hem bij het gemeentehuis uitzwaaien en een mooie verjaardag wensen. Dat is het dan.”

De burgemeester herhaalt net als haar collega’s het advies voor prikken (hoewel de vaccinatiegraad in Heiloo echt niet laag is) en het volgen van de andere maatregelen. “We moeten hier met elkaar doorheen.”. Het kan zijn dat de gemeente verenigingen en organisatoren opnieuw tegemoet moet komen. Maar zover is het nu nog niet. “Laten we hopen dat het een korte piek is, dit keer. Op weg naar steeds lagere pieken van het virus.” De burgemeester zegt met nadruk dat het College tevreden is hoe de ondernemers en de inwoners in het dorp de regels opvolgen. “En dat is heel belangrijk, we moeten met elkaar door de situatie.”

De Sinterklaasroute zaterdag 20 november:

Dokterslaan (Plan Oost) 11.00 uur > De Laghe Weijdt 11:15 > Looplein 11:25 > Van Merlenlaan 11:40 > De Rookamer 11:55 > Breedelaan 12:10 > Zevenhuizerlaan 12:20 > De Boog (Ypestein) 12:40 > Rosendaal 12:45 > De Kuilenaar – 12:50.