Nieuwe brug uit één stuk

Algemeen
Er komt een nieuwe brug over de Ringsloot op de Nijenburgerweg.
Er komt een nieuwe brug over de Ringsloot op de Nijenburgerweg. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Er komt een nieuwe brug over de Ringsloot op de Nijenburgerweg. Bijzonder is dat de nieuwe brug van composiet uit één stuk bestaat. Deze wordt in een keer op de fundering geplaatst. De brug is tijdens de werkzaamheden van 22 november tot en met 24 december afgesloten. Voetgangers, fietsers, bromfietsers en ontheffing houders moeten rekening houden met een langere reistijd.

Afgesloten van 22 november tot en met 24 december

De brug die Heiloo met de Boekelermeer verbindt is in slechte staat. Door vele schades en reparaties voldoet regulier onderhoud niet meer. Na ruim 50 jaar vervangt de gemeente de betonnen brug voor een nieuwe brug van composiet. De brug is iets breder dan de oude. Verkeer kan elkaar hierdoor makkelijker en veiliger passeren. 

Composiet is ongevoelig voor schimmels en vocht, bestand tegen UV-straling en extreme temperatuurswisselingen. Het is vormvast en sterk. De nieuwe brug gaat maar liefst 100 jaar mee en vraagt op het schoonspuiten na nauwelijks onderhoud. Een zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief. De brug kan worden hergebruikt. Je kunt de brug in zijn geheel verplaatsen naar een andere locatie of het materiaal verwerken als nieuwe grondstof in andere producten.

Wethouder Peter van Diepen: “Het gebruik van nieuwe en duurzame materialen krijgt in onze gemeente veel aandacht. Het levert de gemeente maar ook het milieu veel voordeel op. De nieuwe brug van composiet kan maar liefst 100 jaar mee, letterlijk een eeuwigheid. Ook is er weinig onderhoud nodig en het materiaal kan na gebruik gerecycled worden”.

 De brug bestaat uit één stuk composiet en wordt prefab gefabriceerd in Rotterdam. Met speciaal transport wordt de vijf meter brede brug naar de definitieve locatie vervoerd. Een kraan tilt de brug van de wagen en legt deze op de nieuwe fundering. Na plaatsing van de brug moet de weg aan beide kanten opnieuw aangesloten worden.

Om de werkzaamheden veilig uit te voeren is de (fiets)route via de Nijenburgerweg over de Ringsloot naar de Boekelermeer afgesloten voor doorgaand verkeer: voetgangers, fietsers, bromfietsers en ontheffing houders. De omleidingsroutes staan aangegeven met borden en lopen via: de Kennemerstraatweg - Kanaalweg en via Kennemerstraatweg - Heilooër Tolweg.