Oud gedaan jong geleerd in Heiloo

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

HEILOO - ‘Oud gedaan jong geleerd’ presenteert een op zichzelf staande collegereeks: een zoektocht naar goed handelen. Toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Het eerste college heeft de titel ‘De gulden middenweg’ door studentdocente Lette Alsemgeest. Er wordt eerst gekeken wat ethiek is. Daarna gaat men terug naar het oude Griekenland en wordt gekeken naar de deugdenethiek van Aristoteles.

Meeste geluk

Het tweede college heeft de titel ‘Het meeste geluk’. Kijken naar het utilitarisme, dit is een stroming die stelt dat je moet handelen op de manier die het meeste geluk teweeg brengt. Ook wordt stilgestaan bij de vragen: ‘Is geluk meetbaar?’ en ‘Is het ene soort geluk beter dan het andere?’ Het derde college heeft de titel ‘Absolute plicht’, terug gaan naar het 18e-eeuwse Pruisen om de plichtethiek van de Duitse filosoof Immanuel Kant nader te beschouwen. Ook gaan we zien wat Kant’s antwoord is op de vraag: ‘Mag je op een zomerse dag naar het strand om te ontspannen.’ Het laatste college heeft de titel ‘Genot als hoogste goed’. Dit gaat in op het hedonisme. Het hedonisme stelt, dat een goed leven een leven is dat vervuld is van genot en vrij van pijn.

De eerste collegereeksen vinden plaats in het Trefpunt in Heiloo vrijdagochtend 10 en 17 december en 14 en 28 januari van 10.00 tot 11.00 uur. De kosten bedragen € 17,- per college. In verband met de beschikbare ruimte is opgeven van tevoren noodzakelijk. Dit kan via 072- 5331297 of info@trefpuntheiloo.nl