Column Viridis: Regen, helaas

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Het kan zo leuk zijn vrijwilligerswerk in de buitenlucht. Maar soms gaat het mis. Op de afgesproken tijd hoost het gedurende vele uren. Tijd voor een column dus.

In deze tijd van het jaar wordt het echt stiller in de tuin met werkzaamheden. Een goede tijd om plannetjes te maken dus. Als je het afgelopen jaar hebt gemerkt dat je iets wilde veranderen of dat iets je niet beviel in je tuin, kun je met die gedachte gaan spelen in de winter. Nadenken over wat er anders en beter kan is een hulpmiddel om meer te bereiken. Of het lukt hangt af van het vervolg dat je eraan geeft.

Misschien heb je gemerkt dat je weinig vogelgezang hebt gehoord in je buurt. Wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn? Zijn er voldoende bomen en struiken aanwezig en schuilplaatsen? Is er voldoende voer?

Als dat in orde is komen ze namelijk vanzelf. Is er weinig groen in de buurt denk dan eens na wat er aan mogelijkheden geschapen kan worden. Als je dat zelf bedenkt ,wil jij je daarvoor vast ook wel inzetten.

Waar kun je dan aan denken? In dichtbebouwde gebieden kun je denken aan een geveltuintje. Dit kan één stoeptegel zijn of een klein randje. Met een draad langs de muur kun je een klimmer ruimte geven om te groeien. Beetje grond voorbereiden voor het planten. Onder de tegel flink diep gat maken en de grond verbeteren met mest en compost. Plant erin en het eerste jaar het water in de gaten houden. Concreet betekend dit dat je als het erg droog is en de plant slap gaat hangen je een flinke hoeveelheid water geeft. Na een jaar redt de plant zich meestal goed doordat hij zelf op zoek gaat naar water. Kamperfoelie( Lonicera) en Clematis zijn goede planten voor de schaduw. Ze zijn er ook in soorten die het blad houden in de winter. Voor een zonniger plek kun je aan kiwi ( Actinidia) of druif( VItis) denken. Dit zijn wel goed groeiende klimmers die steun en snoei blijven vragen. 

Ook een stokroos( Alcea) is een geziene vaste plant in versteende gebieden. De plaats tussen de stenen geeft goed houvast voor de wortels, hierbij is het handig nu ter plaatse te zaaien, dan ontstaat volgend jaar het bladrozet en het jaar erop verschijnen de bloemen. Door elk jaar zaad bij te zaaien heb je na het eerste jaar steeds bloemen. Alle kleuren tussen wit/geel/ oranje/ rood tot bijna zwart zijn mogelijk. De bijtjes bepalen vervolgens met hun stuifmeel welke kleur erop volgt. Aanvulling hierop kan Goudsbloem ofwel Calendula zijn. Voor een zonnige plaats kun je aan tijm of rozemarijn denken. De laatste heeft als mooie bijwerking dat hij heel vroeg bloeit en dus stuifmeel levert aan insecten. En dat is weer goed voor de vogels die in mei uit het ei kunnen kruipen.

Wordt vervolgd. 

Viridis

Afbeelding