Column: Temperatuur blijft jojo-en

Algemeen
Afbeelding
(Foto :aangeleverd)

Het nieuwe jaar is warm begonnen. In mijn tuin ontdekte ik 2 januari het eerste wit van een sneeuwklokje. Dat was er vast al eerder, maar je moet wel blijven kijken natuurlijk.

Vandaag werden er meer gemeld door mijn tuinvrienden. In Bergen ligt een tuin met heel veel soorten sneeuwklokjes. Vorig jaar bracht ik er een bezoek en ik keek mijn ogen uit. Zoveel soorten en verschijningsvormen. Zoveel liefde ook om een dergelijke collectie op te bouwen. Er zijn bolletjes waarvoor je rustig € 75,- voor neertelt. Maar een hobby mag wat kosten, wordt wel gezegd. Dan geniet je daar ook van en je koestert ze. Zoals mannen met auto’s dat ook wel kunnen hebben. En die zijn nog wat duurder. Eerder gaf ik al aan dat ik wat plannen wil bedenken voor de tuin. Eén daarvan betreft het in de hoogte werken. Handig voor als je tuinruimte beperkt is. En dat is bij tuinliefhebbers altijd het geval.

Dus ga ik nog meer klimmende planten verwerken. In de openbare ruimte wordt deze tijd gesnoeid. Ook de wilgen krijgen vaak een snoeibeurt. Wilgentakken en wilgentenen zijn zeer geschikt om mee te bouwen en te vlechten. De stevige takken zet je op als een wigwam en bind je bovenin bij elkaar. Daarna vlecht je cirkels van de tenen en zo maak je de constructie. Hoe handiger je bent hoe eerder je zonder hulpmiddelen kunt maar met een sisal touwtje werk je ook met natuurlijke materialen. Je kunt natuurlijk wat dwarsverbindingen tussen de verschillende opgaande takken bevestigen. Het is een klusje dat je nu al kunt doen. Een beetje voorbereiden en verheugen op wat er straks komen gaat. Je kunt je wigwam zowel om een grote pot op de tegels heen zetten als in de aarde planten. In het eerste geval zullen ze niet echt uitlopen en wortels vormen en in het tweede geval waarschijnlijk wel. In deze constructie kun je een clematis of kamperfoelie planten. Of een groenblijvende klimop. Clematis snoei je altijd na de bloei. Een vuistregel voor de meeste planten en bomen overigens. Het is maar weer eens geschreven. Ook leuk en bloemrijk hiervoor zijn de zogenaamde éénjarigen, makkelijk is Oost-Indische kers. In alle kleuren tussen geel en rood te bestellen bij zaadhandels. Of je combineert snijbonen en klimmende sperziebonen. Gebruik dan wel voedselrijke grond want deze hebben wel veel voeding nodig. Dus nu starten met de voorbereiding en de wigwams maken en dan straks lekker aanplanten.

En dan las ik dat er weer restpartijen bollen geplant zullen worden in Heiloo. In het kader van biodiversiteit worden biologische bollen her en der in Heiloo geplant. Voor informatie en aanmelding kun je op de website midden-kennemerland.groei of op hun socials kijken. Ik zag dat hetgeen we vorige jaren gezamenlijk hebben geplant hier en daar alweer opkomt. Blijvend resultaat, winst in de natuur.

Tot volgende week.

Viridis