Theaterverenigingen naarstig op zoek naar decorruimte

Algemeen
Allard is dankbaar voor het kledingatelier in De Beun.
Allard is dankbaar voor het kledingatelier in De Beun. (Foto: Ed Bausch )

HEILOO - Alles aan Allard de Graaf ademt theater. Zijn stem die luid en zacht mooi klinkt. De baard die hij laat staan voor zijn aankomende rol in weer een nieuwe Falklandproductie. Zijn sprekende ogen en gebaren. Hij staat graag op de planken, maar is ook de voorzitter van Toneelvereniging Falkland. En de voorzitter draagt een zorg met zich mee. 

Door: Ed Bausch

‘Laat uw theaterhart spreken’

“Dringend zijn we op zoek naar een betaalbare ruimte waar we aan decors kunnen werken, waar we ons gereedschap kunnen laten staan.” Ze zoeken samen met musicalvereniging de Hanswijckers en de stichting Jeugdtheater Heiloo. Falkland heeft van Theater De Beun inmiddels alle medewerking gekregen om de kostuums en bijbehorende attributen te mogen opslaan in een ruimte achter de zaal. Een dankbare Allard: “Daar staan nu de rekken en de kasten en daar zijn we heel blij mee. Want De Beun is echt de thuisplek voor ons, een heel fijn theater, precies de goede maat en met veel mogelijkheden. Maar de decorwerkplaats…”Allard doet een oproep aan ondernemers of instellingen die beschikken over wat ruimte voor een paar jaar: “Laat uw theaterhart spreken en kom ons tegemoet.”

Productieve theaterdieren

Het waren niet de makkelijkste jaren voor de heel productieve theaterdieren. “We zijn in het najaar weer begonnen te repeteren, toen dat weer mocht en er een perspectief leek te komen op weer spelen voor publiek. We hebben bijna twee jaar stilgestaan, net als zovelen. In die periode moesten wij en de collega-verenigingen met de decors en de kleding weg uit het Bruno-gebouw, de huur werd te hoog. Nu moeten we echt weer aan de slag met decors maken. Maar waar?”

“Aan 50 m2 hebben we genoeg. Als het kan, drie meter hoog. Dan kunnen we allemaal weer aan onze decors werken en het gereedschap laten staan. Verwarming is niet eens nodig, hoor.” Falkland maakt vier producties per jaar, best veel voor een toneelvereniging. Twee voorstellingen en twee jongerenproducties. “We werken altijd gelijktijdig aan twee voorstellingen, die we vlak na elkaar in première laten gaan. Ook de andere verenigingen zijn ook heel actief.”

Positieve open dag

“We hadden met Falkland in het najaar in De Beun een open dag.  Daar hebben we veel nieuwe leden aan overgehouden, ook jongeren. Echt geweldig, de animo is heel groot! Dat is bij de Hanswijckers en het Jeugdtheater ook zo.” Over de props vertelt hij: “Tegenwoordig bouw je niet zozeer meer brede en hoge achterwanden. Het gaat nu meer om podiumstukken, of zetstukken, die je ontwikkelt tijdens het repetitieproces.” 

In maart speelt Falkland weer haar eerste voorstellingen. Ook voor de andere verenigingen begint de tijd te dringen. Wie o wie heeft een verlichtend bericht en wil het fijne theaterklimaat van Heiloo in stand houden? Bereik Allard via graafdudock@hetnet.nl of via www.falklandtoneel.nl. “Daar kun je meteen zien wat een levendige vereniging het is en wat voor programma’s we aan het optuigen zijn!”