Paddenstoelen in herfstbos

  Nieuws
Er zijn een paar duizend soorten paddenstoelen die van elkaar verschillen in vorm en kleur, geur en smaak. (Foto: aangeleverd)
Er zijn een paar duizend soorten paddenstoelen die van elkaar verschillen in vorm en kleur, geur en smaak. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HEILOO - Hoewel mensen het hele jaar met een beetje moeite wel paddenstoelen kunnen vinden, is oktober toch wel bij uitstek paddenstoelentijd. Of er ook echt veel zijn hangt af van allerlei omstandigheden, vooral het weer. Dit jaar wisselde dat sterk: eerst een lange droge periode en toen af en toe wat regen. Bij de maandelijkse IVN-natuurwandeling in het Heilooër Bos - zondag 21 oktober - is waarschijnlijk wel het nodige te zien.

Er zijn een paar duizend soorten paddenstoelen die van elkaar verschillen in vorm en kleur, geur en smaak. Sommige zijn giftig, andere eetbaar. Sommige tasten andere organismen zoals bomen aan, andere verteren dood materiaal, en weer andere wisselen voedingstoffen uit met de wortels van bomen. De natuurgids zal dat allemaal uitleggen aan de hand van wat er te zien is.
De wandeling begint, zoals gewoonlijk, om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en duurt ongeveer twee uur. Deelnemers kunnen een spiegeltje meenemen om onder het hoedje van de paddenstoelen te kijken, en een loep als men die nodig heeft. Een donatie (richtlijn 2,50 euro voor volwassenen) wordt op prijs gesteld. Mail voor nadere inlichtingen naar ivn-heiloo@hccnet.nl of bel naar 072-5325110. Opgave vooraf is niet nodig. Kijk ook eens op: ivn.nl/nkl.

Meer berichten