Nieuwe uitvaartrituelen

Partnerbijdrage
Lisette Wit voor uitvaartverzorging Pieter Dekker.
Lisette Wit voor uitvaartverzorging Pieter Dekker. (Foto: Hans Brouwers)

REGIO - Een laatste groet schrijven op de kist. Met het favoriete biertje een toost uitbrengen op degene van wie er afscheid wordt genomen, of tijdens de laatste rit met de rouwauto, nog eenmaal over het paadje waar de overledene jaar in jaar uit zijn hondje uitliet. Een kleine greep uit de vele nieuwe uitvaartrituelen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. En waarom ook niet.

Bij Uitvaartverzorging Pieter Dekker gaan wij graag mee met nieuwe trends. Zo kunnen we in plaats van de standaard rouwauto, ook een laatste rit regelen in een brandweerauto, paard en wagen, bakfiets of loopwagen. Tijdens een voorgesprek kunt u uw wensen met ons bespreken en kijken wij graag naar de mogelijkheden om uw uitvaart zo persoonlijk en uniek mogelijk te maken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Rituelen

Bij een geboorte eten we beschuit met muisjes en wanneer iemand 50 wordt zetten we een Abraham in de tuin. Zo horen bepaalde rituelen ook bij de dood. Rituelen bieden troost en houvast aan nabestaanden. Bovendien willen we steeds vaker dat het afscheid iets zegt over de overledene. Wij willen iemand herkennen in wat er wordt gezegd of gedaan tijdens de plechtigheid. Ook de locatie speelt een belangrijke rol in het afscheid nemen. Ging hij graag naar het café in het dorp, hoe fijn is het om daar nog een drankje op hem te drinken. Werd er iedere zondag een wandeling op het strand gemaakt? Wat is er dan mooier om daar afscheid te nemen.

Vroeger waren er vaak alleen kerkelijke gebruiken en die verliepen volgens een vast protocol. Maar mensen die niet of niet meer naar de kerk gaan hebben vaak maar weinig op met religieuze rituelen. De nieuwe rituelen om een overledene te herdenken, beantwoorden aan de behoefte om een afscheid persoonlijk en uniek te maken en de mogelijkheden zijn talrijk en vaak erg origineel. Maar het mooiste is misschien nog wel dat ze regelmatig zorgen voor een glimlach door de tranen heen.

Uitvaartverzorging Pieter Dekker, telefoon (072) 5122614, info@uitvaartdekker.nl, www.uitvaartdekker.nl

Nieuwe uitvaartrituelen bij Pieter Dekker