Rataplan: meer dan een kringloopwinkel

Partnerbijdrage
Rataplan: meer dan een kringloopwinkel.
Rataplan: meer dan een kringloopwinkel. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – Mooie lichte en hoge ruimtes en een ruim aanbod tweedehands spullen. De nieuwe kringloopwinkel van RataPlan aan de Zijperstraat 46-50 is meer dan een kringloopwinkel. “Ik denk niet dat er ergens een mooiere kringloopwinkel is dan deze” zegt Gert-Jan Dekker van RataPlan trots. “In deze nieuwe kringloopwinkel komen alle elementen op het gebied van duurzaamheid en upcycling samen.”

Op donderdag 29 april opent de winkel. De nieuwe kringloopwinkel aan de kringloopboulevard in Alkmaar heeft alles wat een echte recyclefan zich kan wensen. Een ruim kringloopassortiment met een gevarieerd aanbod en een fietsenafdeling inclusief fietsenmaker behoorden al tot het bekende kringloopconcept. De vernieuwing van dit kringlooppaleis bevindt zich in het hart van de winkel. Deze wordt gevormd door een leslokaal voor training van nieuwe medewerkers - een plantenasiel waar plantjes gedoneerd en gekocht kunnen worden - een atelier waar spullen geupcycled worden en met ruimte om workshops te volgen van onder andere Mindsz - onderdeel van GGZ-NHN - en de gezellige koffiecorner, waar bezoekers zodra het weer mag, onder het genot van een heerlijke verse kop koffie een pauze kunnen inlassen tijdens het winkelen.

Openingsweekend

Om ervoor te zorgen dat de RataPlan Alkmaar feestelijk open kan, maar wel coronaproof haar bezoekers ontvangt, wordt er een openingsweekend georganiseerd. Bezoekers kunnen op 29 & 30 april en 1 & 2 mei komen winkelen bij de kringloopwinkel en ontvangen bij besteding van ten minste €25,00 een shopper cadeau. Dankzij de versoepelingen van de coronamaatregelen hoeft hiervoor geen afspraak te worden gemaakt.

Outlet

RataPlan betrok voor de verbouwing van de nieuwe vestiging een tijdelijk pand aan de Zijperstraat 34, even verderop in de straat. Deze loods blijft de stichting huren want dit pand zal een Kringloop Outlet worden. Alle spullen die niet verkocht zijn, uit de overige 26 kringloopwinkels van RataPlan, zullen hier tegen een korting van 30, 50 of zelfs 70% worden aangeboden.

Kwetsbare doelgroep

In Alkmaar werken momenteel 60 mensen en dit worden er straks zelfs 90. RataPlan werkt met een kwetsbare doelgroep die baat heeft bij structuur en regelmaat. De stichting werkt met mensen die, om welke reden dan ook, de aansluiting met de reguliere arbeidsmarkt verloren hebben. Door het werk in de kringloopwinkel krijgen zij weer een kans om mee te doen in de maatschappij. RataPlan wordt ook ondersteund door vrijwilligers. Voor beide vestigingen in Alkmaar zijn zij nog op zoek naar vrijwilligers. Bij interesse kan er contact worden opgenomen via 088-8282700.

Meer informatie op www.rataplan.nl.