Ans Noordermeer-Peters neemt uit handen van haar kleinkind én schrijfster Geertje Owel het boek 'Oma Ansie' in ontvangst.
Ans Noordermeer-Peters neemt uit handen van haar kleinkind én schrijfster Geertje Owel het boek 'Oma Ansie' in ontvangst. ((Foto: aangeleverd))

Boek met oorlogsverhalen 'Oma Ansie' gelanceerd

BREEZAND - "Dat dit hele project groter is geworden dan oorspronkelijk het idee was, daar ben ik heel blij mee", aldus Geertje Owel. "Ik ben zo trots op dit boek!"

De lancering van het boek 'Oma Ansie', begin november, was in de woonplaats van Oma Ans zelf. Ans Noordermeer-Peters uit Sassenheim werd 9 november 92 jaar. Dat verdiende een mooi feest, inlcusief dit prachtige boek.

"Mijn oma was twaalf toen de Tweede Wereldoorlog begon", vertelt Geertje. "Zij woonde toen in Rotterdam. Toen ik klein was, zei oma zei altijd "Och, wat er toen allemaal is gebeurd in die tijd, daar zou ik een boek over kunnen schrijven." Daarom bedacht Geertje dat ze weleens iets met de dagboekverhalen van oma kon doen.

Uitgeven is avontuur

Na het verzamelen van haar verhalen besloten ze dat ze het in boekvorm uit zouden geven. "Ik had nog nooit een boek uitgegeven, het was een heel avontuur. Het was moeilijk het verhaal zo op te schrijven dat er een logische volgorde in kwam en dat het lekker te lezen is. Oma vertelde namelijk vanuit haar herinneringen wat fragmentarisch het verhaal." Er moest nagedacht worden over welk papier ze wilden gebruiken, welk lettertype, hoeveel witregels. De omslag moest bedacht en of ze een ISBN-nummer wilden.

Oude ogen lettertype

"Tijdens het maken van het boek, kwamen er vele andere vragen naar voren. Oma zelf heeft ook bijgedragen aan de vormgeving van het boek. Daarom heeft het boek een lettertype wat voor 'oude' ogen ook goed te lezen is. Het was al met al een prachtige ervaring."

Verhalen bewaren

Zowel oma Ansie als Geertje zijn blij met het boek. Veel van deze verhalen verdwijnen in de vergetelheid, terwijl ze juist bewaard moeten blijven, vindt Geetje. Dat was haar grootste motivatie om dit boek te schrijven. "Zeker nu we naar het jaar gaan van 75 jaar bevrijding. Mooi dat het boek er dan nog is voor familie en geïnteresseerden."

Met een lach en een traan nam Oma Ansie ten overstaan van een tachtig koppen tellend gezelschap van familie, vrienden en geïnteresseerden, uit handen van haar kleindochter het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

Het boek 'Oma Ansie', vol waargebeurde en aangrijpende, in dagboekvorm opgetekende oorlogsverhalen, verrijkt met foto's en illustraties, kost 15 euro. ISBN 9789090321035. Bestellen kan via: boek.oma.ansie@gmail.com.

Meer berichten