Digitaal kunstenares Cora Deutekom voor haar serie Mirror Mirror.
Digitaal kunstenares Cora Deutekom voor haar serie Mirror Mirror. (Foto': Codesign/fotobewerking: RM/BA)

Mirror Mirror: kunst voor het goede doel

SCHAGEN - Voor iemand die voortdurend werkt met beelden en beeldbewerking viel het haar bij binnenkomst in Hospice Schagen direct op, dat de muren daar wel erg kaal waren. Ze konden wel wat kunstwerken gebruiken en zo werd project Mirror Miror van digitaal kunstenares Cora Deutekom geboren. De eerste goede doelenserie bestaande uit acht unieke kunstwerken zijn nu te bewonderen bij in het hospice. Deutekom exposeert de werken nog tot juni volgend jaar. De bijzondere werken zijn te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar het hospice – als dat niet een mooi geschenkidee is voor onder de kerstboom?!

'Allemaal stuk voor stuk unieke composities in pixels'

Deutekom heeft in de afgelopen jaren een groot - door haarzelf gefotografeerd - beeldarchief opgebouwd. "Ik denk dat ik inmiddels meer dan 30.000 beelden in mijn archief heb zitten. Beelden die ik allemaal zelf heb geschoten. Ik gebruik ze ook om nieuwe unieke beelden mee te componeren. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal. De foto met de zeehonden zijn bijvoorbeeld gemaakt bij de Razende Bol nabij Texel, daarvoor ging ik speciaal mee met een boot vanuit Den Helder. De paddenstoelen heb ik weer gefotografeerd bij Wildrijk."

Aparte sferen

Met ruim dertig jaar Photoshop-ervaring is Deutekom specialist in het maken van, zoals ze het zelf omschrijft, 'aparte sferen'. De beelden die nu worden tentoongesteld in de hospice zijn stuk voor stuk gedrukt op hoogwaardige materialen zoals dibont (formaat 75x75cm) en fotoprints in passe-partout (formaat 30x30 ingelijst). Het is ook mogelijk de beelden in een ander formaat te bestellen. Prijzen voor de werken zij op te vragen bij de kunstenares.

Speciaal voor deze expositie is de serie ook gedrukt als postkaarten met het formaat 14x14 cm (met envelop). Leuk om te geven als kerstcadeautje voor de echte kunst- en natuurliefhebber. Als de actie aanslaat gaat Deutekom meer goede doelenacties houden. "Voor elk doel wil ik een nieuwe unieke fotoproductie samenstellen. Allemaal stuk voor stuk unieke composities in pixels."

Deutekom is de fundraising-actie niet zomaar gestart. Ze is namelijk geen onbekende bij het hospice. Ze kwam er zelf in tijden van ziek zijn van haar zusje, die daar is overleden. Ook haar andere zus werkt al enige tijd als vrijwilligster in hetzelfde hospice.

Expositie

Wilt u de expositie met deze speciale editieserie in Hospice Schagen komen bekijken? Bel dan naar Cora Deutekom van Codesign, tel.: 0224-212851 en maak een vrijblijvende afspraak. Deutekom regelt vervolgens een afspraak voor u bij het hospice. In contact komen met de kunstenares kan ook door te mailen naar: mail@codesign.nl. Het werk is ook via de website te bestellen. Bekijk de serie daarvoor online op www.mirrormirror.online

Bijna-thuis-huis

Hospice Schagen is een 'bijna-thuis-huis'. Het is een kleinschalige instelling waar 24/7 professionals en vrijwilligers palliatieve zorg en ondersteuning bieden aan mensen in hun laatste levensfase - wanneer genezing niet meer mogelijk is. Iedereen heeft het recht om in een menswaardige en respectvolle omgeving afscheid te nemen van het leven. Sterven in de thuissituatie is voor velen dan ook de wens, maar in sommige gevallen is dat echter niet mogelijk door gezins- of woonomstandigheden of, omdat familie/vrienden de nodige 24-uurszorg niet (meer) kunnen bieden. Hospice Schagen kan dan toch de wens laten uitkomen er faciliteert een thuis. Hospice Schagen is gevestigd aan Johan Vermeerstraat 1 in Schagen.

Yvette van der Does
Meer berichten