Het Scheepstuygh.
Het Scheepstuygh. ((Foto: Joke Ligthart-Wognum))

Scheepstuygh zingt in de menselijke maat

SCHAGEN – Ze hebben onmiskenbaar de kleur van de regio en kennen dus de toon van de menselijke maat. Het Schager shantykoor 't Scheepstuygh floreert en wil dat zondag 22 december (11.00 uur) in het Scagon nog eens nadrukkelijk laten horen. Het Kerstconcert is zondagmorgen 22 december (11 uur). Kaarten (vijf euro, inclusief koffie/thee vooraf) zijn verkrijgbaar via www.scagontheater.nl

Het gaat dan niet om de klok van Arnemuiden. Nee, het koor met dat brede repertoire, zal het Scagon verrijken met zuivere kerstklanken. Hoe is dat zo gekomen? 't Scheepstuygh verrijkt toch alleen in even jaren de regio met een kerstconcert? Voorzitter Joop Wilbers: "Klopt. We treden vaak in de open lucht op. Braderieën, markten en vanzelfsprekend bij de Folklore. En in verzorgingshuizen. Het is ook heerlijk om eens in een echt theater met een uitgekiende akoestiek op te treden. Komt bij dat het publiek altijd heel enthousiast over onze kerstconcerten. Vandaar dus."

Maar er is meer, zo zegt Wilbers: "We hebben er als koor voor gekozen om regelmatig op te treden. Tussen de twintig en dertig keer per jaar. Vinden we prettig. En we maken er vaak mensen blij mee. Zoals bij de optredens in verzorgingstehuizen. We doen het allemaal voor ons plezier., maar we voelen ons ook maatschappelijk betrokken. En eerlijk zijn: als je dan warme, positieve reacties krijgt, word je zelf ook weer blij."

't Scheepstuygh streeft naar kwaliteit. Wilbers: "Als we repeteren is het menens, moet het goed, Onze dirigent Gerard van de Belt wil ook niet anders. Maar daarna is er ruimte voor een biertje, even lachen. Dat bevordert ook de zelfwerkzaamheid. We hebben nu een aanhangwagen voor het materiaal voor het concert. Zelf naar ons zin gemaakt. En we hebben monitoren, waar we de liedteksten van af kunnen lezen. Vooral de input van de teksten is een beste klus. Maar het gaat lukken."

Yvette van der Does
Redacteur Rodi Media
Meer berichten