Kei-hart speelt voorstelling 'Breek' in Cultuurschuur

Algemeen
Voorstelling 'Breek' van theatergroep Kei-hart laat losse scenes zien over huiselijk geweld.
Voorstelling 'Breek' van theatergroep Kei-hart laat losse scenes zien over huiselijk geweld. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWERF - Theaterstuk 'Breek' is een voorstelling over huiselijk geweld. De voorstelling bestaat uit allemaal losse scenes, waarin de meeste vormen van huiselijk geweld aan de orde komen. Alle acteurs spelen verschillende rollen om aan te geven dat huiselijk geweld iets is wat iedereen kan overkomen in welke laag van de bevolking dan ook; als slachtoffer, getuige of als dader. Maandag 10 februari spelen ze de voorstelling in de Cultuurschuur.

Theatergroep Kei-hart wil met deze voorstelling het onderwerp bespreekbaar maken. Door het onderwerp open te breken, proberen ze ouders, kinderen en hulpverleners inzicht te geven wat geweld met je doet en wat je zelf kan doen om de cirkel te doorbreken.

Schaamte en schuldgevoel

Initiatiefnemer voor deze voorstelling is Gea Romar. Gea is leerkracht in het basisonderwijs en kent in elke groep leerlingen waar zij zich zorgen over maakt met betrekking tot veilig opgroeien thuis. "Wij hebben deze voorstelling gemaakt, omdat wij denken dat veel geweld thuis nog onbespreekbaar blijft door schaamte en schuldgevoel. Maar juist als de cirkel van geweld vroeg doorbroken wordt, wordt veel verdriet op de lange termijn voorkomen. Huiselijk geweld kent alleen maar slachtoffers."

Op waarheid gebaseerd

Gea verzamelde mensen die affiniteit met het onderwerp hadden en van toneelspelen houden. Ze spraken met veel mensen die persoonlijk of via hun werk (slachtoffers, politie, huisarts, jeugdzorg of onderwijs) met dit onderwerp te maken hebben gehad. Alles uit de voorstelling is op waarheid gebaseerd.

Gericht op hulp

De voorstelling nodigt uit tot nadenken en praten over huiselijk geweld, zonder oordeel, maar gericht op hulp. Om zover te komen heeft de groep een aantal keer een try-out gedaan en advies gevraagd aan mensen uit de zorg en het onderwijs. "Wij weten hierdoor nu zeker dat we een professioneel product hebben, waarmee we echt een verschil kunnen maken. De voorstelling start in zwart-wit, omdat het leven soms zonder kleur lijkt. Langzaamaan komt er meer kleur, want er zijn talloze momenten en manieren waarop het onderwerp opengebroken kan worden."

Hulpverlening

De voorstelling is één vloeiend geheel, maar de groep heeft gekozen voor losse scenes en wisselende rollen om zo de verschillende vormen van geweld te kunnen laten zien en aan te geven dat huiselijk geweld echt iedereen kan overkomen. Bij de voorstelling is lesmateriaal ontwikkeld voor scholen. Als scholen de voorstelling boeken voor jongeren is er altijd hulpverlening aanwezig, waar zij terecht kunnen tijdens, maar ook na de voorstelling.

De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar, maar ook voor professionals (kraam-, jeugd- en pleegzorg, kinderopvang, leerkrachten). Toegang: gratis. Aanvang:19.30. Reserveren: www.kei-hart.nl.