De sterke punten van Lentetuin Breezand: vernieuwen, doorzetten, samenwerking en verbinding

Algemeen
Met een druk op de knop openen alle voormalig voorzitters, te weten Jan Warmerdam, Jan Kapiteijn, Wim Langelaan, Frank van Lierop, Jan-Willem van der Klugt en Marco Dorsman de 40ste Lentetuin Breezand.
Met een druk op de knop openen alle voormalig voorzitters, te weten Jan Warmerdam, Jan Kapiteijn, Wim Langelaan, Frank van Lierop, Jan-Willem van der Klugt en Marco Dorsman de 40ste Lentetuin Breezand. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.Nl)

BREEZAND - Het is koud in sporthal Zwaluwenvlucht. "Dat moet wel want dan blijven de bloemen lang goed", zegt Sofie, die naast de andere bloemenmeiden Sara, Lieve, Indy, Sanne, Suus en Sofie voor het podium staat te trappelen om warm te blijven en te beginnen. Ze wachten, samen met andere genodigden, op de opening van de 40ste Lentetuin.

Het is nog donker in de zaal. De kwekers die meedoen hebben ieder hun eigen stuk tuin ingericht en dingen mee naar de diverse prijzen waaronder mooiste bolgewas, mooiste tulp en als klap op de vuurpijl: de Gouden Bolbloem. De kweker die de mooiste combinatie maakt van drie soorten bolbloemen wint de Gouden Bolbloem, beschikbaar gesteld door Gemeente Hollands Kroon. Deze prijs geeft grote erkenning in het bollenvak.

Alleen de mooiste modellen

"De bollen zijn dit jaar weer gekoeld, geprepareerd, gehengeld, opgepot en geplant", laat huidig voorzitter Frank van den Hoek weten. "Alleen de mooiste modellen worden hier gepresenteerd." Hij geeft hij aan dat er nog plek is voor meer kwekers om het podium van de Lentetuin te betreden. "Hoe groter de lentetuin, hoe breder en krachtiger het podium zal zijn voor de kwekers in het noordelijk zandgebied." Omdat dit jaar zijn laatste jaar als voorzitter is, deelt hij de inzichten die hij tijdens zijn voorzittersjaren heeft opgedaan.

"De Lentetuin is meer dan een show. Het is een podium voor de deelnemers, de telers, en een broeikas voor talentontwikkeling. Hier doen mensen aan mee met passie voor het vak. Tijdens de lentetuin is het mogelijk relaties aan te knopen die later van grote waarde zijn. Daarnaast is het een plek waar gemeenschapszin heerst in een tijd waarin individualiteit hoogtij viert. En hiermee een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen." De voorzittershamer draagt hij over aan Marieke van Lierop.

Gouden Bolbloem

Burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam, bedankt iedereen die dit jaar het visitekaartje Lentetuin heeft neergezet. "De beurs geeft een mooi lentegevoel." De spanning stijgt als ze de envelop met de uitslag opent en de winnaar van de Gouden Bolbloem bekend maakt: Van Woesik Veredeling B.V.. Op de vraag of ze het hadden verwacht komt als antwoord: "We wisten dat we een kans maakten, maar je weet het nooit zeker. Dit is wel een bekroning op ons werk, op wat we in 19 jaar hebben opgebouwd. We zijn super trots!"

Herinneringen

Ten slotte volgt de officiële opening. Dit jaar zijn hiervoor alle voormalig voorzitter van de Lentetuin uitgenodigd.Zij halen herinneringen op van mooie momenten en uitdagingen tijdens hun voorzittersperiode. Zoals de Indonesische en Sprookjestuin en de ijzige winter waar mensen van de werkgroep bij een gevoelstemperatuur van -30 graden en extra zeil spanden om voor isolatie te zorgen. Zodat de Lentetuin gewoon door kon gaan. Uit deze verhalen komen naar de sterke punten van de Lentetuin naar voren: het vernieuwen, doorzetten en de samenwerking en verbinding binnen de organisatie. "Je hoefde nooit veel te vragen, dingen werden gewoon gedaan. Het kwam altijd goed."

Na deze mooie woorden begon het aftellen en na een gezamelijk 5... 4 ... 3 ... 2 ... 1 ... drukten de voorzitters de handen op de grote rode knop. Alle lichten sprongen aan en de 40ste Lentetuin Breezand is geopend!