Longfonds volop in voorbereiding op nieuwe patiëntengroep door corona

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

REGIO - Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt. "We moeten nú beginnen deze populatie zichtbaar te maken", zegt directeur Michael Rutgers op de website van het Longfonds. "Daarvoor is onderzoek en ondersteuning nodig. We willen er hoe dan ook voor deze mensen zijn."

De schattingen over aantallen patiënten met blijvende gevolgen voor longen zijn in ontwikkeling. Vooral patiënten die op de Intensive Care moeten worden beademd, hebben risico op blijvende schade aan het longweefsel. Longarts Leon van den Toorn is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Longziekten en Tuberculose (NVALT): "Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Dit kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen. Er ontstaat een nieuwe longziekte."

Samen met de Long Alliantie Nederland ontwikkelt het Longfonds een onderzoeksplan voor deze nieuwe doelgroep. Daarin wordt onder andere samengewerkt met de Longartsen koepel NVALT, de COPD & Astma Huisartsen Adviesgroep (CAHAG) en de wetenschappelijke organisatie van longonderzoekers (NRS). "We hebben dus te maken met een nieuwe longziekte, die we voorlopig de 'Corona Obstructive Lung Disease (COLD)' noemen. We willen de mensen met COLD gedurende langere tijd gaan volgen", legt Rutgers uit.

Het Longfonds roept mensen die nu of in de toekomst klachten hebben na het herstel van het coronavirus contact op te nemen. Dat kan via service@longfonds.nl of door te bellen met 033-4341212.