Een uurtje extra slaap.
Een uurtje extra slaap. ((Foto: Wokandapix))

5 tips voor een sterker immuunsysteem

In Nederland heerst het coronavirus en dat gaat gepaard met zorgen. Hoe veilig je er ook in wilt zijn, er is altijd de mogelijkheid dat je er toch mee in aanraking komt. Dat maakt het des te belangrijker om jezelf te wapenen. Je immuunsysteem kan daarin het verschil maken. Daarom vijf tips voor een sterker immuunsysteem.

1. Blijf in beweging

Als je van sporten houdt, blijf dit dan doen! Van drie keer per week minstens twintig minuten bewegen, krijgt je immuunsysteem een flinke oppepper. Zo ben je door te bewegen gemiddeld vier dagen per jaar minder ziek. Dit komt doordat bijvoorbeeld een potje badminton ervoor zorgt dat virussen die het lichaam binnendringen beter bestreden worden en er minder ruimte is voor ontstekingen.

2. Sla het glas alcohol eens over

Alcohol kan ons immuunsysteem op non-actief zetten. Het zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid zink en vitamine A in je lichaam afneemt. Vervolgens moet het lichaam dan hard werken om deze aan te vullen, waardoor het geen tijd heeft zich bezig te houden met (ongewenste) bezoekers.

3. Pak een uurtje extra slaap

Niet alleen zorgt voldoende slaap ervoor dat je je fitter voelt, het speelt ook een belangrijke rol bij het ‘opladen’ van je immuunsysteem. Omdat het lichaam zich niet bezig hoeft te houden met andere taken, kan het zich geheel focussen op opruimen en herstellen. Zorg er dus voor dat je aan je acht uur per dag komt.

4. Zorg voor een optimistische houding

Uit onderzoek blijkt dat een optimistische houding zorgt voor een beter immuunsysteem. Zo bleek dat bij patiënten die met positieve verwachtingen een operatie ingaan het immuunsysteem veel harder en actiever werkte.

5. Probeer te ontspannen

Uit vele onderzoeken komt naar voren dat chronische stress de afweer tegen virussen verzwakt. Daarmee wordt de poort opengezet voor infecties. Het oefenen met een diepe buikademhaling en ­meditatie bevordert de ontspanning. En een meer ontspannen lichaam kan zich richten op een betere afweer en minder ­ontstekingen.

(Bron: The Optimist Daily)

Meer berichten