Thuiswerken in toekomst de norm?

Algemeen
Barbara Eppenga werkt vanuit huis met naast haar de kinderen.
Barbara Eppenga werkt vanuit huis met naast haar de kinderen. Selfie: Barbara Eppenga

REGIO - De vertegenwoordigers en dames van het kantoor van Van der Sluis bv uit Dirkshorn (zie foto's) werken momenteel allemaal vanuit huis. Dertig personen totaal. Volgens de verkoopleider werkt het prima. Ze zijn niet het enige bedrijf dat zich in tijden van de corona-crisis redt met een mobiele werkstijl. Noodgedwongen zijn de meeste bedrijven massaal over op wat al in de jaren '90 'Werken Nieuw Stijl' heette. Wordt dit straks de nieuwe norm?

Veel personeelsleden keren hopelijk straks wel weer terug naar hun vertrouwde werkplekken op kantoor, wel zo gezellig toch? Of is onze wereld nu rigoureus aan het veranderen? Misschien willen we het ook anders? Nog geen twee weken geleden stonden nog duizenden auto's dagelijks in de file CO2 uit te stoten en hadden bedrijven hoge kosten voor het woon-werkverkeer. Leuk is dat niet.

Nu kunnen managers op afstand ervaren hoe de thuiswerkers zich blijven inzetten voor hun bedrijf. Of zitten ze massaal in 't zonnetje? En als ze dat doen, loggen ze dan soms in de avond weer in en blijven ze 24/7 bereikbaar voor hun baan? Als het goed is zijn de taken goed verdeeld en weet iedereen wat hij moet doen. Of niet?

Enorme uitdaging

Voor scholen en zorginstellingen is het op dit moment op afstand wel een enorme uitdaging. Toch ontstaan ook daar de meest briljante online oplossingen. Nieuwe leermethoden worden ontwikkeld, mensen en bedrijven verbinden zich meer dan ooit met elkaar. Crisis betekent in het latijn dan ook 'beslissende wending'.

Reflecteren

Het kan inzicht geven om op afstand tot de werkvloer te reflecteren. Daarmee komen we er mogelijk in de toekomst sterker uit met z'n allen. Goeroe Erik Veldhoen schreef er in 1994 al een boek over: Kantoren bestaan niet meer. Veel bedrijven in de randstad waren voor de corona-crisis al bezig met de transitie naar het nieuwe werken. Wordt thuiswerken in de toekomst de norm? We gaan het volgen de komende tijd. Ook een goed werkende oplossing voor uw bedrijf gevonden om de zaak draaiende te houden? Mail ons het verhaal!

Karen van der Gragt in haar thuiskantoor.
Shanna Zutt werkt vanuit huis om alle administratie bij Van der Sluis bv draaiende te houden. Daar hoort een kop koffie bij.
79% van alle medewerkers van Rodi Media werkt thuis. Dat zij er 96 in totaal. Ook de DTP'ers werken vanuit huis.
Patricia van der Vliet met haar dochter in de woonkamer aan het werk.
Redactie wordt telefonisch en vanaf de bank gemaakt.
Afbeelding
Lenna van den Haak maakt Schagers Nieuwsblad vanuit Zandvoort.