Tring tring, hier is de fietskoerier met je cijferlijst!

Algemeen
Bob ontvangt van docent Hans Visser zijn cijferlijst en een geslaagd vlag.
Bob ontvangt van docent Hans Visser zijn cijferlijst en een geslaagd vlag. (Foto: Vincent de Vries)

SCHAGEN/HOLLANDS KROON - Het was vanochtend nog vroeg, toen mentorklas-leraar Hans Visser van het Clusius College op zijn stalen ros stapte. Bewapend met de cijferlijsten van 13 leerlingen uit zijn klas, maakte de leraar zich op voor een ruim honderd kilometer lange fietstocht door de gemeente Schagen en Hollands Kroon. Omdat de leerlingen niet naar school mochten komen om hun cijferlijst in te zien, kwam de leraar naar hen toe.

Door: Lenna van den Haak

Geslaagden Clusiuscollege werden verrast door mentor Hans Visser

"Het is zo leuk om al die lachende gezichten te zien," vertelt Hans tijdens een korte lunch bij leerling Bob. "Door corona loopt het allemaal anders dan gepland. De leerlingen van het Clusiuscollege mogen niet naar school komen voor hun cijferlijst, dus bedacht ik deze spontane actie." Vanaf half acht tot een uurtje of vier is de leraar/mentor techniek onderweg, om alle dertien leerlingen persoonlijk hun cijferlijst en een geslaagd vlag te overhandigen. "Een leerling ligt in het ziekenhuis, daar mag ik niet op bezoek komen. Maar ik verzin er nog wat op, komt goed," lacht Hans terwijl hij een hap van zijn croissant neemt.

Vier je diploma

Via Whats App en een vlog, houden de leerlingen elkaar op de hoogte bij wie Hans al op bezoek is geweest." Bij elke leerling maken we een video en deze zetten we op de app. Zo leeft iedereen ook echt met elkaar mee. Je ziet de spanning van de meesten afglijden. Vooral bij de ouders, die zijn nog meer gespannen dan de leerlingen," vertelt de 52-jarige. "Het is ook leuk dat de ouders ondanks corona toch een gepast feestje willen geven. Een moeder had de hele schuur versierd met ballonnen en slingers. Je diploma halen is toch een mijlpaal, dat moet gevierd worden, corona of niet."

Lunch met croissantjes

Iedereen is dol enthousiast dat Hans als fietskoerier hun cijferlijst afgeeft. "De leerlingen willen ook graag dat ik langer blijf, maar dan raakt mijn schema in de war. Dus na het controleren van de gegevens op de cijferlijst en het afgeven van de vlag, moet ik toch echt weer op de pedalen stappen."

De lunch wordt genuttigd bij Bob Vledder in Wieringerwaard. Bob is één van de 14 leerlingen uit de klas van Hans. Speciaal voor de docent heeft de moeder van Bob croissantjes, warme broodjes en lekkere chocomel klaargezet. "Een warm onthaal, zo leuk. Ik ben nu op de helft van de tocht, en dan is een goede lunch wel prettig." Bob zelf at ook een broodje mee. "Het is cool dat onze leraar zoveel moeite doet voor mij en de rest. Dat geeft een goed gevoel. Bob heeft een mooie cijferlijst, een 6, een 9 en voor de rest een 7, en gaat volgend jaar de GGI (Groen Grond Infra) opleiding volgen in Schagen.

Racefiets onverslijtbaar

Terwijl Bob weer aan het werk gaat (bij bedrijf van zijn vader), stapt Hans weer op zijn fiets. De tocht is ruim over de 100 kilometer en startte vanuit Schagen. "Ik vertrok om half acht vanaf het Clusius College Schagen. Ik rij via De Stolpen naar 't Zand, Den Helder, Breezand, Anna Paulowna, Hippolytushoef, Slootdorp, Middenmeer, Wieringerwaard, Kolhorn, 't Veld om weer te eindigen in Schagen." Op de vraag of hij nog getraind heeft, lacht de docent hartelijk. "Ik houd van fietsen en rijd dagelijks. Mijn racefiets is onverslijtbaar en brengt mij overal waar ik wezen wil. Voor deze tocht draai ik mijn hand niet om." Leuke bijkomstigheid is dat een collega-docent hem de laatste deel van de tocht begeleidt. "Brian Tamis zal mij door de laatste loodjes heen helpen. Hij rijdt voor, zodat ik uit de wind rijd. Zo doen we dat bij het Clusius College, elkaar helpen waar nodig is."