Fietsroutes in West-Friesland

Algemeen
Met het hele gezin West-Friesland verkennen op de fiets.
Met het hele gezin West-Friesland verkennen op de fiets. (Foto: Shutterstock)

REGIO - Verken West-Friesland per fiets. Het netwerk is volledig bewegwijzerd. Deelnemers fietsen van knooppunt naar knooppunt. Ideaal: de fietsers bepalen zelf de route en wat ze onderweg willen tegenkomen.

Niet alleen in het voorjaar is West-Friesland aantrekkelijk. De lintbebouwing van de typische West-Friese dorpjes wordt afgewisseld door verspreid in het land liggende stolpboerderijen, omringd door groene akkers en met altijd een kerktoren in de verte.

Westfriese Omringdijk

De regio wordt al eeuwen door de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk beschermd tegen het water. Nu biedt de dijk vooral weidse vergezichten, zowel op het water als naar de laagliggende polders in het achterland. De Omringdijk verbindt de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen en slingert zich door het platteland, via de oude steden Medemblik en Alkmaar weer naar Hoorn. Een aantal terreinen van het Recreatieschap ligt in de omgeving van of zelfs aan de Westfriese Omringdijk.

Alle zintuigen mee laten genieten van prachtig West-Friesland? Op de site staan een aantal routes, waaronder een culinaire fietstocht.

Aansluiting

Het fietsroutenetwerk in West-Friesland sluit aan op de netwerken rond Alkmaar, de Noordkop, Laag Holland, IJmond (het gebied tussen Castricum, Hoorn, IJmuiden en Zaanstad) en Flevoland, via de Markerwaarddijk. Met de fietsrouteplanner kan men zelf fietsroute uitstippelen.

Voor meer informatie over fietsroutes, kijk op www.recreatieschapwestfriesland.nl/recreeren/fietsen.