Jelle Beemsterboer de boer op voor kandidaatstelling Tweede Kamer

Algemeen
Papa Jelle bouwt ook met zijn kinderen aan de toekomst.
Papa Jelle bouwt ook met zijn kinderen aan de toekomst. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

TUITJENHORN - Eigenlijk hoeft Jelle Beemsterboer, wethouder gemeente Schagen, helemaal niet geïnterviewd te worden. Zijn website www.jellebeemsterboer.nl, is duidelijk, makkelijk leesbaar en laat zowel zijn politieke, als zijn persoonlijke kant zien. Toch is het altijd fijner om iemand te spreken, zeker als het iemand is die ambitie heeft. Beemsterboer wil na 15 jaar lokale politiek zijn vleugels uitspreiden naar de landelijke politiek. In dit interview vertelt hij over zijn visie, inspiratie en ambitie.

Door Lenna van den Haak

In zijn prachtige woning gelegen in Tuitjenhorn, zitten de drie kinderen lekker aan de keukentafel te spelen met Lego. Bouwen met de toekomst, aan de toekomst, duidelijker kan de jonge wethouder niet zijn. "In de Tweede Kamer wil ik me focussen op de regio Noord-Holland Noord en de versnelling van de woningmarkt in heel Nederland. We hebben nu al een probleem met ruim 300.000 gezinnen die geen woning hebben. Dit probleem wordt alleen maar groter als we niet ingrijpen. Ik denk dat we binnen enkele jaren al veel kunnen bereiken als de politiek drie onderdelen veranderd. Het opheffen van de verhuurdersverheffing, het toestaan van woningbouw aan de randen van dorpen en steden. En de derde verandering moet zijn: het opheffen van provinciale bevoegdheden op het gebied van woningbouwprojecten. Zowel de gemeente als het rijk moeten hier veel meer en sneller beslissingen over nemen", aldus Beemsterboer. "Ik ben ook voor de terugkeer van het ministerie van Volkshuisvesting."

Oplossing van Rijk

"Ik spreek als wethouder jongeren die samen willen wonen, maar geen thuis kunnen vinden en ook mensen die na een scheiding geen eigen plek kunnen vinden. Een oplossing voor dit probleem moet van het Rijk komen. Om de woningnood op te lossen moeten er de komende 10 jaar 1 miljoen woningen gebouwd worden. Dat is een groei van 1 woning per 7 tot 8 woningen in elk dorp en elke stad. Een enorme opgave, dus snelheid is nodig."

Volksvertegenwoordiger

Omdat Beemsterboer geboren en getogen is in Tuitjenhorn, is het voor hem niet meer dan logisch om volksvertegenwoordiger te worden voor het gebied Noord-Holland Noord. "Ik wil voor de belangen opkomen van de mensen die hier wonen. Ik ken de mensen, de ondernemers, de politiek. Dat is de meerwaarde die je meeneemt naar de Tweede Kamer. Daarbij haal ik tevens steun uit de beginselen van het CDA. Rentmeesterschap, Solidariteit, Publieke Gerechtigheid en Gespreide Verantwoordelijkheid. In de praktijk betekent dit voor mij dat ik Nederland beter wil overdragen aan de generatie van onze kinderen. Dat ik vind dat niemand alleen voor zichzelf leeft, uitgangspunt is dat mensen elkaar helpen. Ik wil dat de overheid pal staat voor gerechtigheid en gelijkwaardigheid."

Vragen van lezers

Zoals op zijn website staat is Jelle via diverse communicatiemiddelen te bereiken. "Ik vind het belangrijk om benaderbaar te zijn en op de hoogte te blijven van wat er speelt in de regio."

Schagen op Zondag heeft een aantal vragen van lezers ontvangen die Jelle graag wil beantwoorden. Zo wordt gevraagd wat de meerwaarde van het uitkomen in de Tweede Kamer is voor bewoners van bungalowpark" de Rekere in Schoorldam die blootgesteld worden aan een enorme hoeveelheid industrielawaai. " Dit probleem is bekend bij mij en bij de burgemeester die dit in haar portefeuille heeft. Ik kan verzekeren dat het de aandacht van de burgemeester heeft." Een andere vraag is: De aarde wordt nu door de praktijk van landbouw misbruikt door te grote toepassingen met toxische stoffen en zware metalen. Staat u ook achter het doel van de EU om de biologische landbouw snel naar 25% te realiseren? "Nederland zit in de top van innovatie op het gebied van landbouw. Ik vind dat de reguliere landbouw zo duurzaam mogelijk moet worden. Daar zit de winst in."