Hulpdiensten klaar voor toekomst

Algemeen
Het gloednieuwe steunpunt Werf en Veiligheid.
Het gloednieuwe steunpunt Werf en Veiligheid. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WIERINGERWERF - Ze hebben er 71 jaar gezeten. Op een zolderverdieping. Waar het kantoor ook meteen kantine was. Het was er knus en gezellig maar niet meer van deze tijd. Het brandweerkorps van Wieringerwerf heeft de kazerne aan de Verbindingsweg inmiddels verruild voor het gloednieuwe steunpunt Werf en Veiligheid. Eind juni vond de symbolische sleuteloverdracht plaats tussen wethouder Theo Groot en Hans Jorritsma van Jorritsma bouw, een van de aannemers. De hulpdiensten voor Wieringerwerf en omstreken zijn weer klaar voor de toekomst.

Bij het ter perse gaan van deze allereerste editie van Nieuwsblad Hollands Kroon - Rodi Media is ook klaar voor de toekomst - is de brandweer alweer zes keer uitgerukt sinds de verhuizing. “Wel voor relatief kleine dingen hoor!", laat Postcommandant Louwes weten. "Een auto in een sloot, een kleine brand op een viskotter."

De gemeente Hollands Kroon heeft de gemeentewerf laten bouwen om beter voorbereid te zijn op de toekomst, met energiezuinige installaties en zonnepanelen op het dak. Door pal naast de A7 te zitten (tussen Praxis en de rotonde), zijn de hulpdiensten met hun regionale functie sneller op de plekken waar ze moeten zijn.

Opleidingscentrum

Vanaf deze maand worden ook de politie, de ambulance en de buitendienst van Gemeente Hollands Kroont ondergebracht in het complexaan de Medemblikkerweg 4 . Postcommandant blusgroep Wieringerwerf - Team Noordkop, Jeroen Louwes: "Natuurlijk was het voor ons allemaal wennen. We zaten voorheen gezellig op onze kantinezolder in het dorp, maar met nog een paar afrondingspunten te gaan is iedereen wel blij met de nieuwe locatie. De vitrinekasten met historische brandweerspullen uit het verleden zijn gelukkig meeverhuisd. Groot voordeel is dat het gebouw uitstekende faciliteiten heeft voor een opleidingscentrum voor groepen uit het hele land."

Uitdagingen

De bouw heeft ondanks grote uitdagingen geen vertragingen opgelopen; in de zomer van 2019 kreeg het project te maken met het stopzetten van de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Om die reden moest voor de vrijkomende grond plotseling een alternatief worden gevonden. En in maart ging de hele wereld in lockdown, maar ook daar werd door de aannemers uitstekend geanticipeerd. Politie en ambulance betrekken binnenkort het pand. Het materiaal van de buitendienst van Gemeente Holland Kroon wordt naar verwachting in september vanuit Anna Paulowna naar Wieringerwerf verhuisd.