Mooy in mooi Kolhorn

Algemeen
Loco-dijkgraaf Rob Veenman opent de tentoonstelling voor de camera van RTV Noordkop.
Loco-dijkgraaf Rob Veenman opent de tentoonstelling voor de camera van RTV Noordkop. (Foto:Loco-dijkgraaf Rob Veenman opent de tentoonstelling voor de camera van RTV Noordkop. )

KOLHORN - Een mooiere combinatie is haast niet mogelijk. Welgeteld 26 schilderijen van de schilderende sluiswachter Gerard Mooy uit Krommenie onder het tongewelf van de kleine, maar dappere Laurenskerk in hartje Kolhorn.

Gerard is autodidact en zodanig getalenteerd dat hij als beeldend kunstenaar intussen is opgevallen en verschillende musea en instellingen werken van hem in collectie hebben en dat hij door menigeen, zoals dat heet, wordt verzameld.

Struinen

Dat is niet zo gek, want de schilderijen van Gerard Mooy hebben meestal meerdere lagen. Dat wil zeggen dat er vaak meer in de enkele afbeelding is te zien dan dat wat de eerste oogopslag toont. Gerard kent als sluiswachter het Noord-Hollandse polderland met zijn vaarten en sloten, akkers en weilanden als diens spreekwoordelijke broekzak. Hij struint per fiets door het platteland en kijkt naar een stolpboerderij, een hooivijzel, een hek en maakt daarvan eenmaal weer thuis een eigen interpretatie.

Extra kijkkracht

Zelf zegt hij: “Ik kijk buiten, maar ik schilder binnen.” Deze werkwijze levert vaak licht verwrongen taferelen op, omdat deze in het atelier vrij tot stand komen, worden geconstrueerd. Beelden die extra kijkkracht kosten, maar desondanks altijd een speels karakter houden. Ze vervelen met andere woorden nooit. Gerard combineert regelmatig het horizontale met het verticale vlak. Dat levert in sommige doeken de indruk op van een kleed dat hoewel gestreken plat op het tafelblad ligt, eveneens over de rand recht naar beneden hangt. Kijk voor dit soort van effect maar eens goed naar het schilderij met de afbeelding van een kikkergroene stolpboerderij met een klinkerrood dak. Een hallucinerende ervaring is uw deel en u vraagt zich wellicht enigszins gedesoriënteerd af waarheen de beboomde en kaarsrechte polderweg leidt. Zelfs Vera Lynn vraagt het zichzelf (zingend) af.

Coronaproof

De kleine dorpskerk in het centrum van Kolhorn heeft deze nu al spraakmakende expositie onder het hoge dak en voor de realisatie heeft de organisatie enkele aanpassingen moeten doen om deze achtste, grote zomertentoonstelling mogelijk te kunnen maken. Zo is er behalve een vaste looproute, deze keer zowel een aparte ingang (als bekend die onder de kerktoren) als een aparte uitgang (via de zijbeuk). Eénrichtingsverkeer dus. De expositie is zo ingericht dat aan het eind van de route nog een contactmoment is ingebouwd met de dienstdoende suppoost. Voor de bezoeker liggen er deze keer gratis ansichtkaarten van o zo mooi Kolhorn klaar, alsmede een eenvoudig informatieblad met een beknopte geschiedenis van de Laurenskerk en een folder van het vernieuwde museum De Turfschuur. De rest van de regels zijn hetzelfde gebleven.

Mis-het-mooi-niet

En … voor slechts 1 euro verschaft u zichzelf toegang tot deze tentoonstelling met intrigerende werken van Gerard Mooy. De tentoonstelling is zaterdag 25 juli geopend door Rob Veenman, loco-dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, maar u kunt nog terecht tot en met 16 augustus van woensdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur (maandag en dinsdag gesloten). Derhalve nog klein twee weken te gaan. Komt dat zien: Mooy in mooi Kolhorn. Mis het - mooi - niet.

Sporen in een bouwland, Gerard Mooy