Lege kerk in Oosterland zet deur op kier

Algemeen
Zoomfactory.
Zoomfactory. ((Foto: Remco Zwart))

OOSTERLAND - Het is sinds maart veelal stil en leeg in de Michaëlskerk in Oosterland. Onwerkelijk is dat, want deze kerk is al jarenlang vol van leven. In het oeroude gebouw vinden mensen van ver en dichtbij een thuis bij levensvragen in de oecumenische vieringen en een cultureel podium met onder andere exposities, concerten en theatervoorstellingen.

Vanwege alle coronamaatregelen kunnen al deze activiteiten sinds maart niet doorgaan. “De kerk is leeg. Juist deze lege kerk biedt echter ook ruimte voor nieuw initiatief. Nu we letterlijk afstand moeten houden reikt Zin in Oosterland elke twee weken op vrijdag een tekst, muziek, kunstwerk en of beeld aan”, zegt theoloog en tekstdichter Karen Hagg, verbonden aan Zin in Oosterland. De teksten worden, onder anderen door Hagg, veelal nieuw geschreven. Maar ook hofpredikant ds. Carel ter Linden, bekend van de huwelijken en uitvaarten van het Koninklijk Huis, deelde een persoonlijke en ontroerende tekst.

De kunstwerken of beelden zijn telkens nieuw en sluiten aan bij het thema van de teksten. Ze worden gemaakt door grafisch ontwerper Edwin Zwart, vaak in samenwerking met fotograaf Remco Zwart.

Pleisterplaats

Vaak is er een thema dat meerdere keren terugkomt, zoals het verlangen naar iemand die iets liefs zegt, de zoektocht naar een pleisterplaats, letterlijk of figuurlijk. “Het is of de kerk vanuit de verte je een uitgestoken hand biedt, een moment van bezinning in deze vreemde en onzekere tijden, om op adem te komen en te weten dat we, ook als we niet fysiek bij elkaar komen in de kerk, toch verbonden kunnen blijven”, zegt Hagg. Kijk, luister, ervaar wat de lege kerk te bieden heeft. Wees welkom, ook nu.

Het kerkgebouw is in het weekend ‘s middags tussen 13.30 uur en 16.30 uur geopend voor wie de stilte zoekt of een kaarsje wil aansteken. Vanzelfsprekend worden de coronamaatregelen in acht genomen.

Teksten en beelden zijn te vinden op: www.zininoosterland.nl

Zin in Oosterland.