Virtuele week bij DierenOpvang Schagen Hollands Kroon

Algemeen
Saskia Lubbers werkt bij Dierenopvang Schagen. Een hele week zet het de dieren en de vrijwilligers in de spotlights.
Saskia Lubbers werkt bij Dierenopvang Schagen. Een hele week zet het de dieren en de vrijwilligers in de spotlights. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

Virtuele week bij DierenOpvang Schagen Hollands Kroon

TUITJENHORN - Flexibel zijn en kijken naar mogelijkheden. Dat hebben de medewerkers van DierenOpvang Schagen Hollands Kroon gedaan. Door corona is een open dag op 4 oktober (dierendag) geen optie. Om toch meer te laten zien van de organisatie, de vrijwilligers en de dieren, is er iets leuks bedacht. Een virtuele week via Facebook.

Door Lenna van den Haak

Van 28 september tot en met 4 oktober gebruikt de DierenOpvang en DierenAmbulance haar Facebookpagina om de hele week artikelen, foto's en video's, over de werkzaamheden binnen de opvang te plaatsen. "Noem het maar, een kijkje achter de schermen,'' vertelt Lettie Stronk, medewerker van de opvang.

"Het is ontzettend jammer dat we dit jaar geen open dag kunnen houden, maar het mooie is dat je digitaal ontzettend veel kunt doen. We hopen dat onze volgers de content die we plaatsen liken en delen, zodat er nog meer mensen zien wat we hier nu eigenlijk doen."

Een dagje Dierenasiel

Want wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal op een normale dag bij het asiel? "Dat is heel divers. Het behelst meer dan alleen opvang van dieren en ze dagelijks te voeren. Naast de vaste medewerkers hebben we meer dan zestig vrijwilligers die de meest uiteenlopende dingen doen. Geen dag is hetzelfde. Natuurlijk maken we de ruimtes schoon en krijgen de beesten dagelijks voer. Maar we checken de dieren dagelijks op ziektes of andere verwondingen. Er is nazorg bij adoptie van een dier, we geven dieren de ruimte om te spelen en geven ze liefde waar nodig."

Met dat laatste refereert Lettie naar knuffeldiermoeder Marlies. Zij geeft de dieren die emotioneel verwaarloost zijn liefde en knuffels. "Het is verschrikkelijk om dieren te zien die verwaarloost zijn. Niet alleen fysiek maar juist emotioneel. Het is fijn dat er vrijwilligers zijn die deze dieren weer goed in hun vel te laten zitten."

De afgelopen weken zijn de vrijwilligers ook druk in de weer om video's te maken van hun werkzaamheden. "Iedereen is hartstikke enthousiast. Er wordt veel gelachen maar iedereen neemt zijn rol ook serieus. En als een video niet lukt maken we foto's en plaatsen we er verhalen bij."

Dierenambulance on the road

Niet alleen bij de opvang zelf maar ook de vrijwilligers van de dierenambulance doen mee aan deze virtuele week. "Je weet nooit wat er in die week gebeurt, maar we proberen wel een soort van live te gaan op het moment dat we moeten uitrukken. Dan vertellen we waar we naartoe gaan, wat voor melding er is ontvangen en wat we gaan doen."

Een van de medewerkers is Saskia Lubbers. zij is management assistent en werkt ruim twee jaar bij de Dierenopvang."Het werk is echt heel divers. Ik stuur vrijwilligers aan, maar ik sta zelf ook in het veld door dieren te verzorgen en benodigde medicatie te geven. Daarnaast assisteer ik de dierenarts, wanneer zij bij ons op locatie komt. Ik train honden en bedenk activiteiten die we voor andere dieren kunnen inzetten. Maar ik zit ook op kantoor om administratie in te voeren. Je ziet hoe veelzijdig het is. Het is gewoon fantastisch om dit werk te mogen doen. "

Donatieverdubbelaar

Zonder giften kan een organisatie als Dierenasiel Schagen niet functioneren. Omdat de collecte dit jaar niet is doorgegaan, wordt nu via de website een digitale doneeractie gehouden. Voor degenen die het niet prettig vinden om online een donatie te verrichten, kan ook via het rekeningnummer een bedrag storten. "We hebben toezegging van Stichting Dierenlot dat er een verdubbelaar komt op het behaalde bedrag. Dus mensen allemaal doneren!"

Facebook Dierenasiel Schagen, Rekeningnummer: NL63 RABO 0363222502.