Lubach fileert Vattenvall

Algemeen
De bouw van het datacenter viel bij veel bewoners van de Wieringermeer niet in goede aarde. Op de foto de bouw van het Microsoft Complex langs de A7.
De bouw van het datacenter viel bij veel bewoners van de Wieringermeer niet in goede aarde. Op de foto de bouw van het Microsoft Complex langs de A7. (Foto: Bert Westendorp)

Bert Westendorp

HOLLANDS KROON – In het VPRO programma ‘Zondag met Lubach’ maakte presentator Arjan Lubach gehakt van de voorstelling van zaken van Vattenvall (eerder Nuon) in gemeente Hollands Kroon.

Vattenvall deed het eerder voorkomen dat ruim 350.000 huishoudens zouden profiteren van de 100 windturbines. Volgens de redactie van Lubach wordt de energie enkel gebruikt om de pas gebouwde datacentra van Microsoft en Google in de Wieringermeerpolder bij Wieringerwerf van energie te voorzien. De servers in de datacentra zouden vooral bestemd zijn voor Afrikaanse landen en landen uit het Midden-Oosten die gebruik maken van de service van Microsoft en Google. Vattenfall ontvangt voor de bouw van de turbines ruim 600 miljoen euro van de overheid, belastinggeld dus.

Wethouder

Het was met name VVD wethouder Theo Meskers (Economische Zaken) van Hollands Kroon die zich inspande om de datacentra naar de Wieringermeerpolder te halen. Ook zijn rol wordt door Lubach gehekeld. Een reisje naar de computergiganten in de Verenigde Staten om nader kennis te maken met Microsoft en Google wordt daarbij aangehaald.

Veel inwoners waren niet blij dat de landbouwgronden verkocht werden aan de computergiganten. Ook vinden veel bewoners van de Wieringermeer dat het karakteristiek landschap van de polder ernstig is aangetast door zowel de windmolens als de panden van de computergiganten.

Grootste windpark

Vattenfall laat in een eerder uitgebracht bericht het volgende weten over het windpark: ‘De bouw van Windpark Wieringermeer is in volle gang. Het telt 99 windmolens, waarvan 82 van Vattenfall, en is daarmee het grootste windpark op land in Nederland. Het park levert in de loop van 2020 voldoende groene stroom voor 370.000 huishoudens. De stroom van 50 turbines is bestemd voor het nabijgelegen datacenter van Microsoft.’