Gemeente zet vol in op duurzaamheid in Hollands Kroon

Algemeen
Zet de verwarming lager of pak een warme trui of zacht dekentje uit de kast!
Zet de verwarming lager of pak een warme trui of zacht dekentje uit de kast! (Foto: Pexels.com)

HOLLANDS KROON - De termen duurzaam en duurzaamheid worden tegenwoordig veel gebezigd. Duurzaamheid’ betekent onder meer dat toekomstige generaties op dezelfde manier kunnen leven als wij nu. Daarvoor moeten we de wereld neutraler achterlaten. We kunnen op dezelfde manier doorgaan met het verbruiken van grondstoffen en het produceren van afval. Maar dat is niet duurzaam. Op een zeker moment zijn grondstoffen echt op of is het milieu te veel vervuild.

Omdat de dagen worden kouder en korter zijn, gaan de verwarming en verlichting weer aan. Daarmee loopt de energierekening op. Energie besparen en isoleren helpende stookkosten omlaag te brengen. Met kleine stappen is al een verschil te maken, dus energie besparen kan vanaf vandaag al! Hoe? Wat te denken van het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips, het instellen van een klokthermostaat, de verwarming lager zetten (pak een warme trui of zacht dekentje uit de kast!). En is er een lamp stuk? Kies dan voor LED. Deze maatregelen zijn altijd goed. Ze vragen een kleine investering. Ga voor nog veel meer tips naar het duurzaam bouwloket. https://www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan

Voorbereid op de toekomst

Het klimaat verandert zichtbaar. Zomers worden heter en regenbuien worden heviger. Ook in Hollands Kroon. “Om prettig te blijven wonen moeten we overstappen van aardgas op groene energiebronnen. Want aardgas is een van de redenen waarom de aarde opwarmt en het klimaat verandert. Overstappen is een flinke operatie, want bijna alle woningen in Nederland gebruiken aardgas voor verwarming, warmwater en om te koken. In 2050 moet heel Nederland zijn overgestapt. Dit kunnen we alleen samen bereiken”, aldus een woordvoerder namens de gemeente Hollands Kroon.

Duurzame warmte

“We hebben nog 30 jaar de tijd, maar denken nu al na over de weg die wij gaan bewandelen. Hoe woningen straks verwarmd worden weten wij nog niet. Wij onderzoeken nu de mogelijkheden. Samen met onze inwoners willen we in kaart brengen welke dorpen en buurten er als eerst aardgasvrij kunnen worden. De resultaten zetten we in de Transitievisie Warmte.”

Denk mee!

Een duurzaam Hollands Kroon is van ons samen. De gemeente Hollands Kroon heeft de hulp van haar inwoners derhalve hard nodig. Daarom gaat zij graag met haar burgers in gesprek. Coronaveilig natuurlijk. Hoe kan worden bespaard op energie? Welke aardgasvrije opties zijn er? Welke ideeën zijn er? Deze vragen komen aan bod op woensdag 25 november, wanneer vanaf 20.00 uur een digitale bewonersbijeenkomst wordt gehouden. Met informatie en veel praktische tips. Zet de datum alvast in de agenda!

Aanmelden kan via https://www.hollandskroon.nl/inwoners/nieuws/zit-er-warmpjes-bij-nu-en-in-de-toekomst.

 Binnenkort volgt meer informatie.

Zit er warmpjes bij nu en in de toekomst.