Jongerencentrum The Gate in Hippolytushoef biedt luisterend oor

Algemeen
The Gate is een relaxte plek waar jongeren gehoord en gezien worden.
The Gate is een relaxte plek waar jongeren gehoord en gezien worden. Foto: aangeleverd

HIPPOLYTUSHOEF - In Hippolytushoef kunnen jongeren van twaalf tot achttien jaar normaliter elke woensdagavond terecht in The Gate: een relaxte plek aan de Belstraat 7-9, waar ze zichzelf kunnen zijn en gekend en gehoord worden.

The Gate Hippolytushoef (TGH) opende in 2013 haar deuren. Vanaf september van dit jaar is Walter Alderden (46) projectleider in het jongerencentrum. “The Gate is een concept dat Teen Challenge samen met lokale kerken toepast met als doel dat alle jongeren, tussen de twaalf en achttien jaar gezien, gekend en gehoord worden. Dit doen we door middel van een jongerencentrum waar je onder andere kunt chillen, gamen, poolen, waar talentontwikkeling is, waar je vrienden kunt ontmoeten en waar een luisterend oor is”, legt de in Haarlemmermeer woonachtige Alderden uit. Hij vervolgt: “Al enige tijd coördineer ik het landelijk werk van The Gate Nederland en daardoor kom ik al een aantal jaren in Hippolytushoef. Op de een of andere manier raakte deze organisatie in Hippo mij. Toen ze op zoek waren naar een projectleider zijn we in gesprek gegaan met het team en de kerk waarna ik naar voren werd geschoven. Deze kerk, PG Filadelfia Hippolytushoef, wordt ook wel gemeente genoemd. Op zondagochtend worden daar diensten gehouden met verschillende sprekers. De moeite waard om naar toe te gaan op zondagochtend. Het is de kerk die het, samen met Teen Challenge, mogelijk maakt dat er een plek als The Gate in Hippolytushoef is”, zegt de kersverse projectleider.

Teen Challenge Nederland

Zelf kwam Walter in aanraking met The Gate na het lezen van het boek ‘Het Kruis in de Asfaltjungle’ van David Wilkerson: “Ik was al heel wat jaren werkzaam in het jongerenwelzijnswerk maar van dit concept achter The Gate werd ik enorm enthousiast”, zegt hij. “Wilkerson richtte Teen Challenge in 1958 in Brooklyn, New York op. Het verhaal van David kun je lezen in zijn boek. Inmiddels is de organisatie in meer dan 125 landen actief. In Nederland werd ze opgericht in 1969 en zijn al meer dan 50 jaar actief in Nederland! In 2014 is het Lifecenter in Heerhugowaard gekomen en ruim anderhalf jaar geleden de kringloopwinkel CYAN, ook in Heerhugowaard. Deze winkel gelooft in een tweede kans voor mens, milieu en maatschappij. 100% van de winst gaat naar lokale goede doelen. CYAN Kringloop is een initiatief van stichting Teen Challenge Nederland.”

Naast The Gate in Hippolytushoef is er in Hollands Kroon nog een Gate te vinden: in Anna Paulowna. Walter: “Alle projectleiders van The Gate’s hebben onderling contact en zien elkaar met enige regelmaat. Als er iets is kunnen we met elkaar overleggen en er zijn voor elkaar. Wist je trouwens dat er ook een Gate zit in Heerhugowaard, Stadskanaal en in Aalsmeerderbrug? Ook worden door Teen Challenge trainingen georganiseerd maar door corona is dat nu lastig.

Zichtbaar

Diezelfde coronapandemie zorgt ervoor dat de deuren van The Gate momenteel gesloten zijn. “We zijn dan wel niet open, maar laten onszelf wel zien. Je kunt ons wekelijks op de woensdag op straat tegenkomen, zowel in de middag als in de avond. Wij hopen dat alle jongeren in Hippolytushoef weten wat en waar The Gate is en dat ze welkom zijn! We willen niet alleen maar in een gebouw zitten maar ook op straat zichtbaar zijn. Dus houd Instagram: thegatehippolytushoef goed in de gaten voor alle ontwikkelingen”, besluit Walter Alderden enthousiast.


Afbeelding