Hollands Kroon zoekt kandidaten voor Cultuurprijs

Algemeen
Afbeelding
(Foto: www.cphk.nl. Bewerking Bart Agterberg)

HOLLANDS KROON – “Ons platform bestaat deels uit vertegenwoordigers van culturele instellingen en is min of meer ontstaan uit onvrede over het het feit dat er in Hollands Kroon door de jaren heen zoveel is wegbezuinigd op dit gebied. Een jaar of twee geleden zijn we - na diverse gesprekken met verantwoordelijke wethouders - begonnen als werkgroep hetgeen heeft geresulteerd in de oprichting van Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK), onder voorzitterschap van Joop Luten.”

‘We zijn op behoorlijk wat fronten actief’

Waarnemend CPHK-voorzitter Ton van der Winden is blij met het platform, zo laat hij weten. “Er zijn direct heel veel ideeën gespuid, waaruit duidelijk werd dat beleid maken op cultuur geen overbodige luxe is in Hollands Kroon. Na het indienen van een jaarplan dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad, werd de weg vrijgemaakt voor het geven van voorzetten om te komen tot een goed cultuurbeleid.”

Trots

Eén van de aandachtspunten in dat beleid is de beschikking over goede bibliotheken. “Er was bijvoorbeeld een prima bibliotheek in Anna Paulowna, maar deze werd terugbezuinigd naar een onbemande ruimte, gevestigd in het winkelcentrum. Daar is dus werk aan de winkel”, aldus Van der Winden en vervolgt: “Om het belang van cultuur te onderstrepen moest er een onafhankelijke website komen, die wel gelinkt zou zijn aan de gemeentelijke website. Inmiddels is deze in de lucht en middels een raadsvoorstel gefinancierd door de gemeente. Van de 140 culturele instellingen in Hollands Kroon hebben zich al 90 instanties ingetekend. We gaan natuurlijk voor een dekking van 100 procent, maar deze cijfers maken ons al heel trots.”

Cultuurprijs

Een van de andere speerpunten waarmee het CPHK in Hollands Kroon zich bezighoudt, is de uitreiking van een tweejaarlijkse Cultuurprijs. “Een van de cultuuradviezen die we het gemeentebestuur hebben gegeven is het idee om met ingang van dit jaar een cultuurprijs in te stellen voor een vereniging, stichting of een persoon die zich heeft onderscheiden op het gebied van muziek, cultureel erfgoed, toneel, dans, beeldende kunst, literatuur et cetera. Dit idee werd meteen omarmd. Met ingang van 1 januari jongstleden is het voor iedere inwoner mogelijk een vereniging, stichting of persoon vóór 1 maart op te geven voor de Cultuurprijs Hollands Kroon 2021”, weet de waarnemend voorzitter..

Mooie prestatie

De Cultuurprijs is een bedrag van 5000 euro en wordt één keer in de twee jaar uitgereikt. Het jaar dat er geen cultuurprijs is, wordt een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen voor aanstormend talent. Deze prijs behelst € 2.500,-. In maart bepaalt het CPHK maximaal vijf genomineerden. Ook geeft ze een onderbouwing waarom deze personen, verenigingen of stichtingen de prijs verdienen. De vijf genomineerden worden openbaar gemaakt op de website van het CPHK. Er moet sprake zijn van een prestatie op het gebied van cultuur die van uitzonderlijke meerwaarde is voor de gemeente en waarbij er een verbinding is met de gemeente Hollands Kroon. Een motivering maakt onderdeel uit van de nominatie, waarin wordt uitgelegd waarom hij of zij vindt dat genomineerde een prijs verdient. De genomineerde mag niet beroepsmatig met de nominatie bezig zijn. Voor 31 maart komt het CPHK tot een shortlist en komt voor 31 mei tot het besluit.

Stemmen

Zoals gezegd mag iedere inwoner zijn of haar stem uitbrengen op een van de genomineerden. Dit kan op de website van het Cultuurplatform Hollands Kroon of per post door het nominatieformulier te downloaden en ingevuld per post te zenden naar Cultuurprijs Hollands Kroon, Heerenweg 9, 1768 BC Barsingerhorn. De brief moet voldoende gefrankeerd zijn en uiterlijk een poststempel hebben van 28 februari. De stemmen van de inwoners tellen voor 1/3 mee op het eindoordeel. Een vijfkoppige jury bestaande uit voorzitter Lia Rienks, Yvonne Kapiteijn-Baltus, Sylvia Buczinski, André Lont en Willem Messchaert, kiest de uiteindelijke winnaar. In juni wordt de prijs tijdens de CPHK-netwerkdag feestelijk uitgereikt. Kijk op de website van het Cultuurplatform Hollands Kroon: https://cphk.nl/cultuurprijs/voor meer informatie. Uiteindelijk komt een eregalerij van prijswinnaars op dezelfde website te staan.

Beweging

‘Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) vormt de ‘motorolie’ tussen de kunst- en cultuursector en Gemeente Hollands Kroon’, zo staat het CPHK omschreven op haar website. Een platform dat volgens Ton van der Winden behoorlijk in beweging is. “Naast het geven van gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over kunst en cultuur, is er inmiddels een werkgroep muziek actief, zijn we bezig met een plan om de groepen 5 van basisscholen in contact te brengen met muziekverenigingen en instrumenten en is er een samenwerking met Triade in Den Helder inzake cultuureducatie richting het onderwijs. Kortom: we zijn op heel wat fronten actief en hopen dat de inwoners van onze gemeente dat ook zijn met betrekking tot hun nominaties voor de Cultuurprijs Hollands Kroon 2021.”

Zie voor meer informatie: www.cphk.nl