Verpleegkundige Kathey Zwarts uit Hippolytushoef: ‘Ik laat mij vaccineren’

Algemeen
Kathey voor de deur van De Trambaan
Kathey voor de deur van De Trambaan Foto: JB/RM

NIEUWE NIEDORP - Kathey Zwarts is verpleegkundige in hart en nieren. “Ik was altijd al gefascineerd door programma’s over trauma’s en spoedeisende hulp. Door de vele stages die ik tijdens mijn hbo-studie verpleegkunde heb gelopen, kwam ik onder andere in aanraking met ouderen met dementie en ben ik de mooie kanten ervan gaan zien. Ik werk graag met ouderen met dementie, omdat voor hen elke dag opnieuw begint. Ik ben degene die deze dag mooi kan maken.”

De 26-jarige Kathey mag dan jong zijn, toch weet de in Hippolytushoef woonachtige verpleegkunde heel goed wat ze wil en waar ze voor staat. Met de grote druk waar de zorg momenteel onder gebukt gaat, zijn juist deze handen aan het bed geen overbodige luxe. Kathey is sinds vier jaar werkzaam voor Woonzorggroep Samen, op de locatie De Trambaan in Nieuwe Niedorp, waar alle vormen van zorg- en dienstverlening onder één dak worden aangeboden. Voor mensen met dementie zijn er in De Trambaan drie kleinschalige woningen. Kathey is verpleegkundige voor één van die drie woningen. Met haar team van in totaal tien medewerkers, wordt in vier verschillende diensten zeven dagen per week zorg geboden aan zeven bewoners met dementie. Als zogenaamd ‘aandachtsvelder palliatieve zorg’ vormt Kathey als eerste verantwoordelijke verpleegkundige bovendien een vraagbaak voor haar team. “In die hoedanigheid geef ik voorlichting en colleges over dat laatste stukje zorg. Zelf ben ik drieënhalf jaar geleden mijn vader verloren, dat heeft mij er extra op gewezen wat het laatste stukje zorg voor iemand betekent en wat je kunt betekenen.”

Corona

Ondanks de benodigde voorzorgsmaatregelen ontkwam De Trambaan ook niet aan een - weliswaar kleine - coronauitbraak. “In het najaar ontwikkelden enkele bewoners wisselende klachten, waardoor de verdenking al snel op corona viel. Dat was voor alle betrokkenen een heftige periode.”

Mijn beste vriendin werkt in het ziekenhuis, daar kan ik goed mee praten.

Kathey ontkwam dientengevolge niet aan twaalf dagen quarantaine. “Dat was best wel heftig”, zegt ze. “Ik kon alleen naar mijn werk en naar huis waar ik de deur niet uit mocht. Ik woon alleen, dus dat vond ik wel pittig. Omdat ik geen kant op kon, deden mijn moeder en broer de boodschappen. Ik miste mijn sociale contacten enorm, dus ik ben extra uren gaan werken.” Op de vraag hoe Kathey haar emoties in deze barre tijden de baas blijft, antwoordt ze: “Mijn beste vriendin werkt in het ziekenhuis, daar kan ik goed mee praten.”

Lockdown

Toen de eerste lockdown zich halverwege maart in Nederland aandiende, kon Kathey - net als iedereen - niet verwachten dat deze pandemie zo heftig om zich heen zou slaan en zo lang zou aanhouden. “Ik vond dat in het begin lastig voor te stellen, maar inmiddels heb ik zoveel om me heen gezien dat ik me dondersgoed realiseer dat dit echt is. Ik heb dan ook niet zoveel op met mensen die de pandemie bagatelliseren of zelfs in complottheorieën geloven. Je moet in deze situatie gewoon je verstand gebruiken. Als je dan niet om jezelf denkt, denk dan wél aan een ander.”

Vaccinatie

Alhoewel ze er eerst de nodige twijfels over had, is Kathey er nu van overtuigd dat vaccineren een goede zaak is. “Ik vroeg mezelf uiteraard af of het wel veilig genoeg zou zijn en er niet te veel bijwerkingen zouden optreden, omdat het zo snel in de markt is gezet. Na heel veel gesprekken met onder anderen mijn collega’s ben ik tot de conclusie gekomen dat ik me ga laten vaccineren. Er zijn zóveel specialisten opgezet en er is zoveel geld in geïnvesteerd dat ik er vertrouwen in heb. Tijdens mijn studie moest ik een hepatitus-b spuit halen en daarvan heb ik me ook nooit afgevraagd wat er in zit. Ik word 23 januari gevaccineerd. Sowieso vind ik het veiliger voor zowel de bewoners als mijn familieleden thuis. Mijn opa en oma leven nog en ook hoop ik dat mijn moeder zich laat vaccineren. Ik hoop dat mijn naasten en collega’s zich laten vaccineren. Wel vind ik het lastig om me tussen mensen te begeven die tegen vaccinatie zijn. Het vormt zowel binnen mijn professionele als privéleven een belangrijk discussiepunt.”

Doorgroeien

Kathey Zwarts is afgestudeerd richting ouderenzorg, maar dat neemt niet weg dat het daar bij blijft. “Voor nu zit ik hier bij De Trambaan heel goed hoor, ik heb de ambitie om me te specialiseren. Dat kan zijn op palliatief gebied, kwaliteit of management. Toch denk ik dat management in de zorg mij wel ligt. Ik ben structureel en ook best wel zakelijk. Bovendien doe ik hier binnen de Samen-organisatie veel communicatieve en coachingsvaardigheden op, die me zeker van pas komen. Het feit dat de zorg steeds zwaarder wordt en steeds meer verschuift naar de verpleeghuizen, vraagt gewoon om goede leidinggevenden!”

En aan het werk.