Thuis lesgeven: hoe doen we dat?

Algemeen
Diana schoolt haar twee meiden bij.
Diana schoolt haar twee meiden bij. (Foto: JB/RM)

HOLLANDS KROON - Zoals we allemaal weten blijven de basisscholen en de kinderopvangcentra dicht tot 8 februari, en gaan dus - zoals eerder werd gecommuniceerd - niet eerder open. Dat maakte het kabinet onlangs bekend. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies werd overgenomen. Een advies dat momenteel voor zowel de leerkrachten, ouders als kinderen een grote zorg betekent. Ouders die naast hun eigen werk en het huishouden ook de kinderen nog moeten bijscholen. Hoe lang blijft die rek er nog in?  

‘Ondanks alles vind ik het heel waardevol’

“Ik begrijp heel goed dat het voor veel mensen kommer en kwel is om de kinderen dagelijks bij te scholen, maar als ik voor mezelf spreek vind ik het eigenlijk heel waardevol”, zegt de in Nieuwe Niedorp woonachtige Diana Berkhout (34). Samen met haar man Joost Greeuw (39) geeft ze haar meiden Pien (6) en Jet (4) bijles en ook zijn de ouders van Joost een dag in de week ‘juf en meester’ voor Pien en Jet. “Ik ben zelfs een dag minder gaan werken om bij mijn dochters te zijn, want het gaat al zo hard”, glimlacht ze terwijl ze Pien een zinnetje laat voorlezen uit haar huiswerk. Pien en Jet zitten beiden op obs De Snip in Nieuwe Niedorp waar Pien in groep 3 zit en Jet in groep 1. Diana: “Jet kon niet wachten tot ze met haar grote zus naar De Snip kon, maar uiteindelijk heeft ze maar acht dagen les gehad. Ze werd 7 december vier en al snel daarna gingen de scholen dicht.”

Schrik

Diana en Joost zijn beiden buiten de deur werkzaam, maar hebben de boel thuis goed op de rit. “Om en om zijn we thuis, en ook mijn schoonouders springen een dagje bij, dus bij ons is het momenteel niet zo ingewikkeld. Tja, soms staat het huishouden op een iets lager pitje, maar als dat nou alles is.. We vonden het tijdens de eerste lockdown in maart veel ingewikkelder. Toen beseften we tijdens de eerste persconferentie pas hoe ernstig het coronavirus om zich heen sloeg. In eerste instantie hadden we toch allemaal iets van: ‘het zal zo’n vaart niet lopen’. Wat een schrik was dat halverwege maart. Niemand mocht toen naar buiten en dat deed je ook niet, omdat je dacht dat iedereen ter plekke zou neervallen. Nu hebben we - ondanks de iets dalende cijfers - weer te maken met de Britse coronavariant, die nóg besmettelijker schijnt te zijn en waar mogelijk de kinderen een grote rol in spelen. Dus ja, ik begrijp wel waarom de scholen nog langer dicht moeten blijven.”

Motivatie

Volgens Diana gaan haar dochters heel goed met de situatie om, ondanks het feit dat ze hun klasgenootjes nauwelijks zien. “Natuurlijk is de motivatie ‘s ochtends niet altijd aanwezig, toch kan ik zeggen dat we ons er heel goed doorheen slaan. Ik moet daarbij wel zeggen dat we mazzel hebben met Pien, want die is ‘koppie, koppie’. Ze onthoudt alles vaak na één keer al. Voor de ouders is het nog niet heel moeilijk om dit niveau te begeleiden, maar voor de kindjes zelf is groep 3 best pittig omdat het zo’n verschil is met de kleuterklas. Onze Jet krijgt van school elke week een tasje met daarin onder meer een gezellige bingokaart. Ze hoeft in principe haar thuiswerk niet te laten zien, maar mag zelf ook lekker knutselen en puzzelen. Bij Pien in groep 3 is het al lezen en schrijven geblazen, Ze wordt een keer per week gebeld om te vragen hoe het met haar gaat en of het allemaal lukt. Voor inhoudelijke uitleg over het huiswerk maken de juffen elke dag duidelijke instructiefilmpjes. Zelf vind ik het heel leuk om met mijn dochters mee te kunnen kijken. Ik zie wat makkelijk voor ze is, of juist lastig. Ongemerkt zie ik welke ontwikkeling ze doormaken. Normaal gesproken gebeurt dat niet, want als je ze vraagt hoe was het op school, is het altijd van: ‘oh leuk en goed’. Wat heel gezellig was afgelopen week is dat Pien een ‘zoom-meeting’ met de juf en vier klasgenootjes had.” Pien knikt instemmend waarna ze zegt: “Ik vond dat heel leuk want ik mis mijn vriendjes en vriendinnetjes van school best wel.”

Spelen

Als het huiswerk erop zit, is er tijd om te spelen en dus haast Pien zich naar de bank waar haar poppen (lees kindjes) onder een kleedje liggen. De vierjarige Jet houdt zich intussen intensief bezig met een puzzel. Een hele klus omdat het een puzzel met legstukjes is voor kinderen vanaf 6+. Maar ze laat zich niet uit het veld slaan, want met hulp van moeder Diana komt ook dat vast goed...

Jet (l), Pien en Diana.
Natuurlijk mag er ook worden gespeeld.