Kolhorn ‘Toen en Nu’ in beeld

Algemeen
Voorsloot.
Voorsloot. (Foto: aangeleverd)

KOLHORN – “Het is best bijzonder dat zo’n klein dorp als Kolhorn over een eigen museum beschikt wat ook helemaal gaat over de veelbewogen geschiedenis van Kolhorn. Met onze programmering proberen we het museum aantrekkelijk te maken en te houden voor bezoekers vanuit Kolhorn, maar ook toeristen/dagjesmensen die Kolhorn bezoeken”, opent Kolhorner Aad de Booij (71) zijn relaas. De Booij doelt op museum De Turfschuur dat momenteel een bijzonder fotoproject initieert. Als secretaris vormt hij samen met voorzitter Tines Kleine, penningmeester Harry van Woerkom, en de twee leden Chris Dijkshoorn en Lillian Stammis het bestuur van stichting Historisch Museum Kolhorn; in het dagelijks gebruik ‘De Turfschuur’.

Uniek fotoproject in museum De Turfschuur

Aan de basis van museum De Turfschuur - gevestigd aan de Westfriesedijk 66c in Kolhorn - staat de stichting Oud Kolhorn. “Deze stichting kocht in 1991 de huidige schuur die toen op instorten stond”, weet De Booij. “Er werd een aparte stichting ‘De Turfschuur’ opgericht die fondsen ging werven voor het restaureren van de Turfschuur en deze geschikt te maken als museum. Eind ‘93 werd de Turfschuur officieel in gebruik gesteld. De Stichting Oud Kolhorn is nu eigenaar van het gebouw en stelt dit gratis beschikbaar aan onze stichting Historisch Museum Kolhorn. Wij - als bestuur - zijn sinds 1 januari van het vorig jaar verantwoordelijk voor de instandhouding van het museum. Als collectief werken wij hard aan het nog aantrekkelijker maken van het museum en de realisatie van bijzondere activiteiten.” Daartoe werkt het bestuur van museum De Turfschuur samen met organisaties als de Historische Vereniging Kolhorn, Dorpshuis De Nieuwe Horn, Stichting KH44 en Stichting Oud Kolhorn. De Booij: “Door de coronapandemie staat het gezamenlijk overleg wat we met een aantal lokale organisaties hadden momenteel op een laag pitje. Zodra het kan pakken we dat weer op.”

Eigentijds

Het doel van de stichting Historisch Museum Kolhorn is het verwerven, bewaren en exposeren van objecten die een beeld geven van de historie van Kolhorn. Ook het organiseren van thematische wisselende exposities behoort tot de activiteiten alsmede het aanbieden van rondleidingen door de historische kern van Kolhorn én het (laten) vertellen van verhalen over de geschiedenis van Kolhorn. “We hebben een deel van het museum nu ingericht met de thema-tentoonstelling ‘Kolhorn in de Tweede Wereldoorlog’. Dat zouden we eigenlijk alleen in 2020 doen, maar door de beperkingen als gevolg van corona hebben we besloten deze met één jaar te verlengen. We gaan dit jaar een deel van onze vaste collectie presenteren op een nieuwe, meer eigentijdse, manier. We vertellen met beeldmateriaal (foto/film/visuals) en korte teksten het verhaal van de voortdurende strijd tegen het water, de veelzijdige maritieme geschiedenis en de inpoldering en meekrapteelt.”

Stapeltje glasnegatieven

Het fotoproject dat momenteel op stapel staat heeft ook alles te maken met de geschiedenis van Kolhorn, maar zeker ook met het heden. Onder de noemer ‘Kolhorn Toen en Nu’ startte museum De Turfschuur onlangs met dit bijzondere fotoproject. Het museum verzamelde foto’s van de mooiste plekjes in Kolhorn voor 1950. De Booij: “Toen we in januari 2020 als bestuur aantraden vonden we in het museum vele fotoboeken. Die foto’s kunnen we scannen en kwalitatief “opwaarderen”. Op de oude PC van het museum stonden ook veel foto’s in digitale vorm. Die hebben we veilig kunnen stellen. Maar het mooiste zijn de glasnegatieven van foto’s gemaakt door Kolhorner C. Kaper in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. We kregen van een particulier een stapeltje glasnegatieven en bij onze recente opruimwerkzaamheden vonden we nog een doosje.”

Fotoproject

“Het idee om een boekje met foto’s van ‘vroeger’, met korte informatie over die plek uit te geven is niet nieuw”, vervolgt De Booij. “Wel nieuw is dat we die foto’s gaan combineren met een foto van diezelfde plekjes nu. Ook nieuw is dat we het ‘publiek’ vragen hieraan mee te werken. Door zelf nu een foto te maken van diezelfde plekjes en die aan ons op te sturen. De best geslaagde foto’s van Nu plaatsen we in een boekje naast de foto van Toen. Met korte informatie over bijzonderheden van die plek. Voor die verhalen/anekdotes doen we ook een beroep op het publiek. In de archieven van het museum vonden we al veel leuke/interessante verhalen. Hoe het werkt? Wij publiceren elke veertien dagen enkele foto’s. We doen dat op Facebook: https://www.facebook.com/Turfschuur. We vragen het publiek om diezelfde plek nu te fotograferen. Zo veel mogelijk lijkend op die foto van Toen. Qua camerapositie en beeldvulling. Helemaal leuk wordt het als er op de oude foto mensen staan en op de ingezonden foto, net zo’n groepje mensen. Moet niet, maakt het wel nog leuker. De resultaten worden vastgelegd in een mooi fotoboekje dat wordt gepresenteerd op exposities in het museum en in de Laurenskerk.”

Deelname

De foto’s moeten geschikt zijn om in gedrukte vorm gepubliceerd te worden. Dat betekent bij voorkeur een pixeldichtheid van minimaal 2480x1748 en maximaal 8 MB en format .jpg of .tif . Hoe meer de foto qua beeld lijkt op de foto van toen, des te groter de kans dat die gebruikt wordt in het uiteindelijke boekje. Mensen die meer willen weten of zich aan willen melden kunnen mailen naar toenennu@stichtingmuseumkolhorn.nl. Uitgebreidere informatie is ook te vinden op de https://www.facebook.com/Turfschuur en op de website www.stichtingmuseumkolhorn.nl. De inzendtermijn is in principe veertien dagen na publicatie. Vanwege het winterse weer hebben we de reactietermijn voor de eerste vier foto’s verlengd tot 28 februari aanstaande. De komende maanden publiceren we dus elke veertien dagen weer een aantal foto’s. En iedereen kan elke keer weer meedoen voor alle foto’s. De planning is nu dat dat doorgaat tot juli 2021!”

Meer informatie

Iedereen die wil kan meedoen aan het fotoproject dat mede mogelijk is gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds. “We hopen natuurlijk dat veel Kolhorners mee gaan doen. Op Facebook zien we in elk geval veel positieve reacties. Je hoeft geen (semi)professionele fotograaf te zijn om deel te nemen. En meedoen loont. Want iedereen die serieus meedoet krijgt dit jaar vrij entree in het museum. De spelregels staan op de Facebookpagina Kolhorn Toen en Nu.”

Zie voor meer informatie www.stichtingmuseumkolhorn.nl. Abonneren op de gratis nieuwsbrief kan natuurlijk ook, via de website.

Het duurt nog even voor het museum weer open gaat. De planning is zaterdag 1 mei 2021!

Oude Streek circa 100 jaar geleden.
Slagerij van Zoonen.
Nieuwe Streek tegenover 12.