Culturele Stichting Niedorp al bijna 35 jaar organisator concerten

Algemeen
Dividivi3.
Dividivi3. (Foto: Bas Oosterwal)

NIEDORP - Met het alweer bijna 35 jaar organiseren van concerten bereikt de Culturele Stichting Niedorp (CSN) een nieuwe mijlpaal. Een mooi vooruitzicht in deze moeilijke tijd, voor zowel publiek als artiesten. De concerten die plaatsvinden in de mooie stemmige, verwarmde Lucaskerk van Winkel, hebben door de hoge kwaliteit inmiddels een regionale bekendheid verworven.

‘De interesse in muziek zal nooit verslappen’

De CSN is in feite ontstaan in 1987, toen de kerk van Winkel na een grondig restauratie gereed kwam. Het kerkbestuur van de toenmalige Nederlands Hervormde Gemeente nam in de jaren ervoor de restauratie voortvarend ter hand, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Provincie Noord-Holland en de gemeente Niedorp. Ook werd nadrukkelijk een beroep gedaan op de seculiere Winkeler gemeenschap.

Spannende tijd

“Daarom werd een ‘restauratiecommissie’ opgericht, waarin zowel kerkbestuurders als buitenkerkelijken plaatsnamen, met als doel de begroting voor de restauratie rond te krijgen. Want alleen met een flinke bijdrage van de bevolking, en uiteraard van de kerkgemeenschap zelf, waren ministerie, provincie en gemeente bereid de subsidie toe te kennen. De kerkgemeenschap kreeg ook de verplichting om, na de afronding van de bouw, de accommodaties van het kerkgebouw beschikbaar te stellen voor andere buitenkerkelijke activiteiten”, vertelt voorzitter CSN George Brandma. “Het was een spannende tijd, maar na een goede voorbereiding en medewerking van veel vooral belangeloze inzet van mensen uit Winkel, Lutjewinkel en andere woonkernen, is het gelukt om de restauratie af te ronden.”

Na de fondsenwerving en de afronding van de restauratie bleef daarna de belofte over om de accommodaties van het gebouw ook voor de seculiere gemeenschap te exploiteren. Daartoe werd een aparte stichting opgericht. De Stichting Maatschappelijke Culturele Accommodaties Winkel, afgekort SMCAW. Deze stichting deed haar uiterste best de kerkzaal en bijzalen verhuurd te krijgen. Dat lukte volgens Brandsma aanvankelijk nauwelijks.

Concerten

Brandsma: “Om toch de verhuur te stimuleren werd besloten concerten te gaan organiseren, omdat de kerkzaal daarvoor uitstekend geschikt is. De bestuurders hadden echter geen ervaring met het organiseren van concerten. Maar hulp op dat punt kwam snel. Meerdere mensen met meer ervaring traden toe. Naast Frank Vunderink, Anja Zander en mijn persoontje, bracht vooral Jan Eijkelboom een groot netwerk van contacten mee. Hij kende en kent heel veel artiesten en impresariaten. Rob Ravensteijn had als voormalig gemeenteraadslid veel bestuurservaring, en was dus om die reden ook een goede versterking. Het organiseren ging daardoor steeds beter en de jaarlijkse concertserie werd steeds populairder.”

Bestuursoverstap

Jammer genoeg ging het organiseren van concerten knellen met het doel van de SMCAW. “Zaalverhuur is een hele andere discipline, en daarom werd besloten als totaal bestuur over te stappen naar de in 1987 opgerichte en op dat moment ‘lege’ Culturele Stichting Niedorp, oorspronkelijk gevestigd te Oude Niedorp. Die stichting, alleen nog op papier, zonder bestuur, had een juiste doelomschrijving van de activiteiten. En in Oude Niedorp waren door omstandigheden de culturele activiteiten stil gevallen. Toevallig is die stichting ook gestart in het jaar dat de restauratie van de kerk in Winkel gereed kwam. De SMCAW ging zelfstandig verder met een eigen nieuw bestuur en beperkte zich tot zaalverhuur.”

Vrijwilligers

De Culturele Stichting Niedorp bestaat dus nu bijna 35 jaar en is al die tijd bezig met culturele activiteiten, vooral concerten. Maar ook kwamen en komen exposities en soms andere culturele evenementen aan bod. Het huidige bestuur bestaande uit George Brandsma (voorzitter), Marijke van der Holst (secretaris), Ina Blokker (penningmeester), Liesbeth van der Nagel (programma commissie en kaartverkoop), Rob Leguit (programmacommissie) en Maartje de Vries (PR en perscontacten) is enthousiast bezig elk jaar een prachtige serie concerten aan te bieden met professionele artiesten. De programmacommissie wordt daarbij geholpen door externe vrijwilligers, maar ook bij de verspreiding van het programma schieten vele vrijwilligers te hulp.

Coronamaatregelen

Helaas is de geoliede organisatie ruw verstoord door de huidige coronamaatregelen en dat vergt veel extra overleg en improvisatie. “Maar juist dan blijkt hoe hecht het bestuur is. De programmering is gewoon doorgegaan. En telkens als er overheidsmaatregelen worden genomen of versoepeld, past het bestuur aan. Altijd met het doel een concert zo goed en veilig mogelijk door te laten gaan”, meldt Brandsma. “Toch zijn er door de pandemie tot op heden helaas vier concerten helemaal niet doorgegaan. Erg jammer. Maar de programmacommissie probeert de vervallen concerten op een later tijdstip alsnog aan te bieden.”

Ontroerend

Omdat de concerten moesten worden geannuleerd, moesten de entreegelden ook worden terugbetaald. Brandsma: “Het is echt ontroerend te merken dat het trouwe publiek de artiesten een steuntje in de rug gunt. Een groot percentage van de kaartkopers wilde het entreegeld niet terug hebben, maar doneren aan de getroffen artiesten. Aan die wens heeft de CSN natuurlijk van harte voldaan en ze kreeg van de artiesten een hartverwarmende bedankbrief terug. Die hadden dat helemaal niet verwacht.”

Springlevend

De Culturele Stichting Niedorp is nog springlevend en wil graag verjongen. “De interesse in muziek zal nooit verslappen. De veelzijdigheid van het aanbod vraagt ook om de hulp van jongere bestuurders, met nieuwe en frisse muziekideeën. Dus bij deze doen wij een oproep aan een ieder die de CSN wil helpen. Wie jonger is dan ongeveer 60 jaar en zich jong genoeg voelt, kan contact opnemen met mij, zodat we kunnen kijken of we tot een samenwerking kunnen komen. Dat kan zowel binnen als buiten het bestuur”, aldus Brandsma.

Exitstrategie

Als de pandemie het toelaat hoopt de CSN 21 maart weer een concert te mogen presenteren. Voor nadere informatie hierover kan men website: www.culturelestichtingniedorp.nl raadplegen. In dat geval valt te genieten van het mooie concert van Dividivi3 (een prachtig blazerstrio van jonge dames - hobo, fluit, basklarinet). “Als het concert doorgaat voor maximaal 30 mensen zullen we proberen die avond twee - weliswaar kortere - concerten organiseren.” Dan staat op 18 april een mooie uitvoering van de Ierse band Unicorn op de planning. “Ook hier geldt: afwachten hoe de pandemie zich ontwikkelt.”

Kop Vol Muziek

De voorbereidingen en boekingen voor seizoen 2021/2022 zijn ook al weer in volle gang. “De samenwerking in de Stichting Kop Vol Muziek, met de drie andere kerkpodia, Valkoog, Hippolytushoef en Twisk, vergt hierbij tevens de nodige aandacht. Een mooie brochure met de geplande programmering in de vier kerken is wederom in voorbereiding. Zowel voor de artiesten als voor het publiek, maar ook voor de bestuurders mag gehoopt worden dat de CSN in oktober 2021 weer ‘gewoon’ concerten mag en kan organiseren”, besluit de voorzitter.

Unicorn.