
Arnoud Blijdorp roept inwoners op om bij te dragen aan de reductie van zwerfafval.
(Foto: aangeleverd)‘Zwerfie’ roept inwoners Hollands Kroon op om afval te reduceren
ANNA PAULOWNA - Ook buiten de bloemendagen is de poldertuin met zijn kronkelende paadjes, bruggetjes over waterpartijen en bijzondere boomsoorten de moeite van een bezoek waard. Via het naastgelegen bos wandelen de bezoekers richting natuurgebied Kruiszwin. Als de bollenpracht is uitgebloeid is een eigentijds kunstwerk te bewonderen. Plastic, blik en mondkapjes van polderse bodem vormen een samenspel met een van de oudste bomen in de poldertuin.
Zwerfafval verheffen tot kunst? Niets zweverigs aan!
De poldertuin laat zich in het voorjaar weer van zijn mooiste kant zien met bloeiende tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en bijzondere bol- en knolgewassen. De onder landschapsarchitectuur aangelegde tuin, past in het rijtje ontwerpen van het Vondelpark van Amsterdam en paleis Soestdijk (Jan David Zocher 1791-1870). De poldertuin is namelijk al in 1855 aangelegd. Dat is nog voordat bloembollen gekweekt konden worden in de drooggelegde zoute drooggemalen poldergronden. In die ruim anderhalve eeuw is veel vooruitgang geboekt. Mensen zijn gezonder, gelijkwaardiger en kansrijker. Nieuwe uitvindingen als bijvoorbeeld blik, plastic maakten producten langer houdbaar gemakkelijk mee te nemen en goedkoper. Gevolg is wel dat, als deze materialen in de polderomgeving terecht komen ze daar ook lang blijven liggen. Belangrijk om daar iets mee te doen. Daar is niets zweverigs aan.
Van Polderse bodem
Plastic petflesjes, blikjes, mondkapjes en chipszakken vormen met een van de oudste bomen uit de poldertuin een symbyose. Het zwerfafval is letterlijk allemaal van de Polderse bodem. “Je ziet het zelf natuurlijk ook wel. Tussen de bosjes, in de waterkant zelfs als onderdeel van nesten van vogels. Nooit door jou daar achtergelaten, maar wellicht wel door jou opgeraapt en meegenomen voor de vuilnisbak”, zegt Arnoud Blijdorp. Het laatste doet de als ‘Zwerfie’ bekend zijnde Arnoud al een aantal jaren. Als jonge vader was de kinderwagen een handig vervoermiddel van rommel die hij tijdens de middagwandeling opviste. Hij heeft inmiddels contacten over de hele wereld met mensen die zich zoals hij inzetten om zwerfafval te verminderen. Zijn kinderen zijn inmiddels ouder en hij heeft een enthousiaste groep mede-zwerfies om zich heen verzameld. Arnoud wil graag op een positieve manier aandacht vragen voor iets dat oplosbaar is in een innovatieve en betrokken samenleving. Die betrokkenheid vond hij toen hij een oproepje plaatste voor een idee om op een ludiek wijze aandacht te vragen voor zwerfafval. Hoe mooi zou het zijn om zwerfaval te verheffen tot kunst?
Meehelpen?
Bij gemeente Hollands kroon kunnen mensen een knijper lenen om de omgeving te verschonen van zwerfafval. Op de scholen in de gemeente wordt met kinderen zwerfafval verzameld. Wie een flinke hoeveelheid van eerdergenoemde afvalproducten heeft opgeraapt, kan contact opnemen. “Dan draag je op deze manier bij aan een kunstproject dat dit jaar bewust klein zal starten (door de corona-problematiek), maar die hopelijk komende jaren uitgroeit tot een bos van bomen om zwerven te verheffen tot kunst”, besluit Arnoud Blijdorp.
Meer informatie? Volg Zwerfie Anna Paulowna op Facebook of Instagram;
bereikbaar via e-mail zwerfieap@gmail.com of telefoonnummer 06 44320051.