Huizenhoge coronacijfers in Noord-Holland Noord

Algemeen
Noord-Holland Noord brandhaard coronabestemmingen.
Noord-Holland Noord brandhaard coronabestemmingen. (Foto: Gerd Altmann)

DEN HELDER/HOLLANDS KROON - Waar de roep om versoepelingen op economisch en sociaal vlak groot is tijdens deze coronapandemie stijgt het aantal bestemmingen helaas in rap tempo. Met name in Den Helder en Hollands Kroon zijn de cijfers opvallend hoog ten opzichte van andere gemeenten. Overigens zijn de besmettingscijfers in heel Noord-Holland hoger dan elders in het land.

Volgens de veiligheidsregio is de groei van de besmettingen in Hoorn begonnen en heeft het zich als een vlek verspreid, eerst naar het noorden richting Den Helder en nu naar het zuiden. Hoorn meldde gisteren 181 besmettingen per 100.000 inwoners, het landelijk gemiddelde is 27,2, zo meldt nos.nl. Over de oorzaak van deze hoge besmettingscijfers tast de GGD Hollands Noorden in het duister, zegt een woordvoerder. “Er is geen aanwijsbare oorzaak, noch een wetenschappelijke onderbouwing. Er zijn geen clusters of uitbraken, het zit in de totale breedte van de bevolking. Als er een aanwijsbare groep zou zijn waar besmettingen plaatsvinden, dan konden we gemakkelijker maatregelen nemen.”

Druk op zorg

Naar het schijnt waarschuwt de directeur van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord dat de cijfers reden zijn om aan te nemen dat code zwart met rasse schreden nadert. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is van code zwart nog geen sprake. “Uiteraard is de druk op de zorg hierdoor groter dan gewenst, maar dat hebben we voorlopig in de hand. Indien de ziekenhuizen in Noord-Holland Noord geen plek meer heeft voor covid-patiënten, worden deze vervoerd naar andere ziekenhuizen in de regio. Als ook deze ziekenhuizen de zorg niet meer kunnen bieden, wordt uitgeweken naar ziekenhuizen elders in het land. Dat is nog niet aan de orde.”