Hollands Kroon en LTO Noord promoten boerderijwinkels en kraampjes

Algemeen
Sanne (8) en Youri (10) Verschoor bij hun kraampje.
Sanne (8) en Youri (10) Verschoor bij hun kraampje. (Foto: JB/RM)

HOLLANDS KROON - Waarom je voedsel van ver weg halen, als het ook dichtbij kan? En dat niet alleen: voedsel van dichtbij is meestal supervers, erg lekker én met zorg geproduceerd. Ga maar eens op bezoek bij een van de vele adressen in Hollands Kroon. De laatste jaren zien we een verschuiving in consumeren. We willen weer weten waar ons voedsel vandaan komt. Daarbij hoort ook de trend om duurzamer te telen en meer zelfvoorzienend te worden. Deze trend zien we in allerlei verschijningsvormen terug. Er is anno 2021 meer aandacht voor streekproducten én direct kopen bij de boer.

‘We beleven plezier aan het persoonlijk contact’

In Hollands Kroon zijn daartoe volop mogelijkheden. Met polders, uitgestrekte weilanden en water is deze gemeente uitermate geschikt voor akkerbouw en bloembollenteelt. Samen met LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) Noord faciliteert de gemeente Hollands Kroon momenteel een project rondom boerderijwinkels en kraampjes in haar gemeente. “We hebben dit samen met LTO Noord opgezet zodat onze boeren, tuinders en telers hun mooie agrarische producten - zoals groenten, fruit, aardappelen, vlees, zuivel en bloemen - kunnen promoten. We willen de kraampjes en boerderijwinkels bekend maken voor niet alleen de bewoner, maar ook de recreant en/of toerist. Vanaf deze maand kan er volop worden ‘gewinkeld’ bij de boer”, zegt Silke Benjamins namens de gemeente Hollands Kroon.

LTO Noord

LTO Noord bestempelt zichzelf als meer dan een vereniging voor boerenbelangen en streeft van enkelvoudige naar meervoudige waardering voor boeren en tuinders. “De boer als producent van voedsel, groen en natuur is onmisbaar in het vormgeven van een duurzame en circulaire economie”, zegt Anouk Sturm, afdelingsondersteuner LTO Noord afdeling Hollands Kroon. “Dit project zien we dus als een prachtige ondersteuning naar de boer toe. Zelf namen de boeren daartoe al eerder initiatieven, en nu bundelen we de krachten om dit gezamenlijk naar buiten brengen. Mede doordat de vraag naar voedsel direct van de boer de laatste tijd groot is, zien we dit als een mooie gelegenheid om het project nog breder onder de aandacht te brengen.”

Van der Giessen

Van der Giessen

Landbouwbedrijf en tuinbenodigdheden Van der Giessen is een van de boerenbedrijven waar de producten vers van het land rechtstreeks hun weg vinden naar de consument. Jan van der Giessen maakt deel uit van de derde generatie akkerbouwers en is actief sinds 1990 aan de Westerterpweg in Slootdorp. “Ik verbouw negen soorten aardappelen en dat is - sinds we in 2004 begonnen met verkoop aan huis - door de jaren heen gegroeid. We hebben nu drie verkoopautomaten staan waarvoor men het hele jaar rond zeven dagen per week van ‘s morgens tot ‘s avonds terecht kan. Er is dus een grote keuze in verschillende rassen aardappelen, voor ieder wat wils van kruimig tot vastkokend. Daarnaast verbouw ik kool, uien, wortelen, spruiten en prei. Ook hebben we een aantal kippen rondlopen voor een vers scharreleitje.” Wie denkt dat dit alles is, komt bedrogen uit bij Van der Giessen. “Ik teel ook nog kerstbomen die we verkopen en ik lever tuinhout. Dit alles zorgt voor een extraatje.” Naast het leveren van kakelverse producten ziet Jan van der Giessen de verkoop aan huis als een blijk van waardering naar het werk van de boer toe. “Het mes snijdt aan twee kanten, want wij staan op onze beurt in voor een uitstekende kwaliteit die wij tegen een zeer scherpe prijs aanbieden.”

A. Verschoor Bloembollen

Aan de Stoomweg 36 in Breezand is A. Verschoor Bloembollen gevestigd. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van snij- en bijzondere bol- en knolgewassen. Denk aan: de Fritillaria Persica: een bloeiende plant afkomstig uit het Midden-Oosten, de Camassia: een voorjaarsbloeier die van oorsprong komt uit bergen en prairies van het westelijke deel van Noord- Amerika en de Leucojum: familie van de Narcis. “Daarnaast kweken we ook nog drie à vier soorten tulpen en een soort Narcis: de dubbele witte”, aldus Diana, de partner van Marco Verschoor van de gelijknamige bloemengroothandel. Sinds vorig jaar is een aantal soorten dat door dit bollenbedrijf wordt geteeld, verkrijgbaar in een kraampje bij het bedrijf. “Eigenlijk is het een beetje uit nood geboren”, legt Diana uit. “Want door de lockdown moesten we een groot deel van onze oogst weggooien, omdat de veiling deels werd gesloten. We hebben toen besloten om onze bloemen via een kraampje aan te bieden. Onze twee kinderen vonden het heel leuk om dit te ‘runnen’, terwijl het ook nog een klein centje voor ze opleverde. We kijken er positief op terug omdat sommige mensen een tweede of derde keer terugkwamen. Dan weet je dat onze mooie producten - waar we met hart en ziel aan werken - enorm worden gewaardeerd. Dat is mede te danken aan het feit dat de Leucojum en Fritillaria Persica niet zoveel in Nederland te zien zijn omdat de meeste van deze bolgewassen naar het buitenland worden geëxporteerd.” Ook dit jaar is het Breezandse bloembollenbedrijf weer vertegenwoordigd met een kraampje. “Niet alleen de kinderen vinden het leuk, ook ik beleef plezier aan het persoonlijk contact met onze ‘klanten’.”

Milieu

Fiets, rijd of wandel door Hollands Kroon en koop bij een van de vele stalletjes, boerderijwinkels of kraampjes verse producten. Vers van het land in het boodschappenmandje of in de fietstassen! Via deze link : https://www.bezoekhollandskroon.nl/te-doen/agri-food/boerderijwinkels-kraampjes/ zijn alle producten per dorp te vinden. Niet alleen erg lekker en kakelvers, maar ook minder belastend voor het milieu, doordat er minder transportkilometers gemaakt hoeven te worden. En.. zeker in deze coronatijden essentieel: de lokale economie wordt er ook nog eens mee gesteund.

Staat jouw onderneming of kraam niet op de pagina? Stuur dan een bericht naar info@bezoekhollandskroon.nl met contactgegevens en een foto, dan zorgt de gemeente Hollands Kroon dat dit voor elkaar komt.

Jan van der Giessen voor zijn automatiek.