Restauratie van houten grafmonumenten Westerbegraafplaats in Barsingerhorn

Algemeen
Drie grafmonumenten momenteel in restauratie.
Drie grafmonumenten momenteel in restauratie. (Foto: aangeleverd)

BARSINGERHORN - Drie houten grafmonumenten van de Westerbegraafplaats in Barsingerhorn worden momenteel verwijderd. De grafmonumenten worden gerestaureerd en naar alle waarschijnlijkheid eind augustus teruggeplaatst.

Deze monumenten zijn in slechte staat. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het Nederlands funerair erfgoed; begraafplaatsen en grafmonumenten. Aan de hand van deze grafmonumenten is te zien hoe mensen van verschillende rangen en standen omgingen met de dood en de herinnering van hun geliefden. (Bron: Stichting Dodenakkers (opgericht in 2001). Zij zetten zich in voor funerair erfgoed in Nederland en in historisch aan Nederland verbonden gebieden.

Gebruikelijk

De families die het konden betalen, lieten een grafmonument meestal van hardsteen maken. En in speciale gevallen van zandsteen of marmer. Mensen die geen stenen grafmonument konden betalen, kozen meestal voor hout. Houten grafmonumenten geven een beeld van de funeraire cultuur. Deze cultuur, die betrekking heeft op begrafenis en rouw, heeft zich in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw ontwikkeld. Bestaande houten grafmonumenten zijn daarom waardevolle onderdelen op een begraafplaats.