Activiteiten 4 en 5 mei in Hollands Kroon

Algemeen
Zoals elk jaar wordt de nationale vlag (zonder wimpel)op 5 mei in de top gehesen.
Zoals elk jaar wordt de nationale vlag (zonder wimpel)op 5 mei in de top gehesen. (Foto: Archieffoto RM)

HOLLANDS KROON - 2020 was het jaar waarin 75 jaar bevrijding groots herdacht en gevierd zou worden. Door de coronacrisis konden vele bijzondere activiteiten niet doorgaan. Ook dit jaar helaas niet. Toch wordt op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid stilgestaan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog.

In Hollands Kroon is die herdenking dit jaar extra speciaal vanwege de berging van een vliegtuig uit WOII in de gemeente. Op 23 juni is het namelijk exact 80 jaar geleden dat een toestel van de Royal Air Force (RAF) is neergestort in Nieuwe Niedorp. In het wrak liggen naar alle waarschijnlijkheid de stoffelijke resten van de bemanningsleden. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Reden om hier op 4 mei bij stil te staan.

Berging vliegtuig WOII

Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken geeft de mogelijkheid het wrak te bergen en de stoffelijke resten van de bemanning een laatste eervolle rustplaats te bieden. Dit geeft de nabestaanden duidelijkheid en rust over het lot van hun familieleden. De berging start eind mei 2021. Meer informatie over deze berging is te vinden op https://www.hollandskroon.nl/bergingvliegtuigwrakniedorp In overleg met de Stichting 4 mei comité Niedorp wordt op 3 mei een tijdelijk monument aan de voorzijde van de boerderij aan de Kanaalweg in Niedorp geplaatst. Op die manier kan het comité op 4 mei voor een laatste keer in de ‘oude’ situatie een krans leggen voor de bemanning. Na enkele dagen wordt dit weer weggehaald. Na de berging (juli 2021) wordt in gezamenlijkheid met het comité besloten hoe een definitieve herinneringsplek ingericht kan worden.

4 mei: herdenkingsdag

In samenwerking met de lokale 4- en 5 mei comités en Regio Noordkop kunnen belangstellenden maandagavond 4 mei vanaf 19.30 uur online kijken naar een korte herdenking. Burgemeester Rian van Dam houdt een toespraak en heeft een krans gelegd bij het monument gevolgd door een stiltemoment. Door de verschillende comités in Hollands Kroon worden kransen gelegd bij verschillende monumenten in Hollands Kroon. Uiteraard op gepaste afstand en zonder publiek. Op 4 mei hangt de nationale vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang bij de gemeentekantoren. De gemeente vraagt haar inwoners dat ook te doen.

Programma 4 mei Wieringerwerf

19.45 uur tot 19.55: Klokken luiden. 19.58 uur: Last Post door Creon. 20.00 uur: twee minuten stilte. 20.02 uur: het leggen van kransen namens gemeente en veteranen. Aansluitend het leggen van tulpen door de scouting. Het carillon speelt na 20.02 uur het Wilhelmus.

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Dit is live te volgen op NPO 1. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en overlevenden leggen kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

5 mei: Bevrijdingsdag

Ook 5 mei krijgt door de coronamaatregelen in 2021 een ander karakter. Zoals elk jaar wordt de nationale vlag (zonder wimpel) in de top gehesen van zonsopkomst tot zonsondergang. Het staat eenieder vrij om dit voorbeeld te volgen. Digitaal stilstaan bij de oorlog, bevrijding en vrijheid kan via www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl.

Thema 4 en 5 mei: na 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 werd het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en werd de vrijheid gevierd. In verschillende nationale en regionale projecten werd op de jaren tussen de bevrijding en het heden gereflecteerd: wat heeft de afgelopen 75 jaar betekend? ‘Hoe gaan we om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf en anderen? Nu het stof van dit in alle opzichten ongewone jubileumjaar is neergedwarreld, maken we pas op de plaats. Het jaarthema van 2021 is dan ook: ‘Na 75 jaar vrijheid’. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?’