Buurtkastje Anna Paulowna: liever delen dan verspillen!

Algemeen
Het Buurtkastje staat op een makkelijk bereikbare plek.
Het Buurtkastje staat op een makkelijk bereikbare plek. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - Op Molenveld 1 in Anna Paulowna staat sinds kort een buurtkasje. Dit is een openbaar proviandruilkastje waar mensen producten in kunnen plaatsen en ruilen. Het werkt eigenlijk heel simpel: mensen kunnen boodschappen die ze over hebben (eten, drinken en drogisterij-artikelen) achterlaten in het kastje. Andere mensen kunnen dit meenemen als ze het kunnen gebruiken.

Initiatiefneemster Esther van het Buurtkastje Anna Paulowna: “Liever delen dan verspillen! Op deze manier kunnen we proberen om minder voedsel te verspillen en mensen met een kleine portemonnee te helpen. Iedereen heeft wel eens iets teveel gekocht of misschien iets in een kerstpakket gekregen dat men niet lust. Plaats dit in het Buurtkastje en een ander maak je daar heel blij mee!”

Regels

Er gelden een paar regels: geen tabak en alcohol. Geen bederfelijke waren die gekoeld moeten blijven, geen aangebroken verpakkingen. Iedereen heeft wel iets in zijn keukenkastje of badkamerkastje staan dat eigenlijk niet wordt gebruikt.

Er zijn in een week tijd al enorm veel spullen geplaatst in het kastje, zelfs zoveel dat het er niet allemaal in paste. Volgens Esther moeten nu de mensen die er iets uit willen halen de weg naar het kastje nog weten te vinden. “Ik wil graag zeggen: maak er gebruik van, er staat zoveel in en het aanbod is zo divers, er moet iets tussen zitten dat je goed kunt gebruiken!” Het kastje staat op een makkelijk bereikbare plek, namelijk aan Molenveld 1, vlak naast de parkeerplaats van de Jumbo.

Doel

Het idee achter het Buurtkastje komt van Stichting SoGoed uit Purmerend. Daar is het eerste Buurtkastje geplaatst. Op dit moment staan er al 70 Buurtkastjes verspreid door heel Nederland! Zelfs het maken van de Buurtkastjes dient een gemeenschappelijk doel: alle Buurtkastjes worden gemaakt in een sociale werkplaats.

Weten waar nog meer buurtkastjes staan of zelf een buurtkastje plaatsen? Kijk dan even op de website van Stichting So Good http://stichtingsogoed.nl, zij hebben een overzichtskaart met alle kastjes.

Esther bij het Buurtkastje in Anna Paulowna.