‘Je kunt het Thuishuis in Winkel zien als een studentenhuis voor ouderen’

Algemeen
Lida de Jong is de enthousiaste vrijwilligerscoördinator in Niedorp.
Lida de Jong is de enthousiaste vrijwilligerscoördinator in Niedorp. (Foto: JB/RM)

WINKEL - Als ouderen alleen komen te staan, bijvoorbeeld doordat hun partner wegvalt, en er ook in de vrienden- en kennissenkring mensen komen te overlijden, komt het nogal eens voor dat ze vereenzamen. Vereenzaming wordt wel de ergste kwaal genoemd waarmee je in je leven kan worden geconfronteerd. Onderzoeken tonen aan dat wanneer mensen tijdig uit hun isolement worden gehaald en worden geactiveerd tot deelname aan sociale activiteiten, het moment van de daadwerkelijke behoefte aan zorg kan worden uitgesteld.

Vrijwilligers te allen tijde welkom

Om deze doelgroep tijdig uit hun isolement te halen is de Stichting Thuis in Welzijn opgericht door Jan Ruyten. Deze stichting streeft ernaar dat er zoveel mogelijk Thuishuisprojecten in Nederland worden gerealiseerd. Inmiddels beschikt de gemeente Hollands Kroon, in het dorp Winkel, zo’n project. Met een zeer pro-actieve werkwijze en de ‘geef-nooit-op’ methodiek worden ouderen gestimuleerd weer mee te doen. De in Lutjewinkel woonachtige Lida de Jong is de enthousiaste vrijwilligerscoördinator van het Thuishuisproject. “Dit project bestaat uit twee delen namelijk: het Thuishuis én het Thuisbezoek. Het Thuishuis is gevestigd in het Winkelmadepark van de Wooncompagnie. Het is bestemd voor zes alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen. Zij kiezen ervoor om samen met leeftijdsgenoten in één groot huis; het Thuishuis te gaan wonen. Ik benadruk hierbij dat het geen woongroep is, want iedere bewoner beschikt over zijn eigen woonruimte met een woon- en slaapkamer, een badkamer en een kleine pantry. Naar eigen smaak in te richten. Wel is het zo dat de bewoners met elkaar de gezamenlijke huiskamer, woon- en bijkeuken, de hobby- en logeerkamer en de tuin delen. Dus er is één keuken, één wasmachine en één droger voorhanden. Dat houdt in dat van tevoren goed moet worden ingeschat of de bewoners een klik met elkaar hebben, want je woont wel met elkaar in één huis. Eet je alleen of met elkaar? Dat zijn allemaal issues die op elkaar afgestemd moeten worden. In het Thuishuis in Winkel is dat heel goed gelukt, want het is momenteel gevuld met zes personen dus de groep is compleet. Het is zelfs zo dat er een wachtlijst is en dat begrijp ik heel goed, want het is een geweldig concept.”

Vizier

Naast de invulling van het Thuishuis bestaan de werkzaamheden van Lida uit het bezoeken van alleenstaande ouderen in Winkel en omstreken. “Het is best lastig om deze groep goed in het vizier te krijgen, want vindt maar eens mensen die alleen zijn. Mensen zeggen niet snel dat ze eenzaam of alleen zijn. Aan mij de taak om ervoor te zorgen dat deze mensen de mogelijkheid krijgen om te vertellen waar ze nog het huis voor uit komen. Da’s een hele uitdaging hoor, zeker in deze In deze coronatijden. Maar dat gaat de laatste tijd gelukkig de goede kant op.” Om de alleenstaande ouderen in de voormalige gemeente Niedorp te bereiken, verzint Lida leuke dingen als ‘de Thuisbus’, een hutspotactie welke werd gesponsord door lokale ondernemers, en gaat ze gewapend met wervende folders onder haar arm graag ‘een koppie doen’ bij de mensen. “De Thuisbus parkeer ik in de buurt van een flat en/of winkelcentrum en dan nodig ik mensen uit voor een koppie bij de bus. Het gaat mij erom dat mensen de deur weer uitkomen.”

Mogelijkheden

Voor deze thuisbezoeken heeft Lida de Jong inmiddels de beschikking over zeven vrijwilligers. “Zij krijgen daarvoor een cursus aangeboden, met als gevolg dat ze contacten kunnen leggen, weten waar Stichting Thuishuis Winkel voor staat en dat ze heel creatief te werk kunnen gaan. Zij denken altijd in mogelijkheden. Tijdens een eerste bezoek dat ik aan de oudere breng, bekijken we samen welke vragen en behoeften er leven en of een vrijwilliger een bijdrage kan leveren. Wanneer de behoefte er is, zorg ik ervoor dat de oudere op korte termijn een bezoek krijgt van mij of een van onze vrijwilligers. Gezamenlijk wordt dan invulling gegeven aan de eventuele wensen. Maar alleen een broodje met elkaar eten kan ook hoor. Wij zeggen altijd; ‘alles is mogelijk want niets staat vast’. Onze vrijwilligers zijn goed op de hoogte van de activiteiten die in de buurt worden georganiseerd, zodat ze er eventueel lekker op uit kunnen met elkaar. Denk aan het Bloemencorso of de Floralia. Samenwerken met diverse organisaties is belangrijk zodat je mensen kan verwijzen naar dit soort activiteiten die al ondernomen worden. De belangstelling van de oudere is hierbij altijd het uitgangspunt.”

Vrijwilligers en wensen

Als vrijwilligerscoördinator kan Lida te allen tijde nieuwe mensen gebruiken. “Ja, nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom zoals we ook graag horen welke wensen er onder de ouderen leven. Mensen die iemand kennen die graag verrast wil worden met een presentje of een bezoekje op prijs stelt, kunnen mij mailen via: coordinator@thuiswinkel.nl of appen via 06-24497094. Ik kom dan in de lucht, want het gaat tenslotte om het realiseren van zoveel mogelijk wensen voor mensen!”

www.thuishuiswinkel.nl

Lida op thuisbezoek.