Thalia Hollandskroon treedt op tijdens Dutch Musical Night

Cultuur
De zes Thalia-talenten die mee mogen doen aan de Dutch Musicalnight.
De zes Thalia-talenten die mee mogen doen aan de Dutch Musicalnight. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - De eerste editie van de Dutch Musical Night vindt maandag 12 juli plaats in het pop-up theater Scala in Utrecht. Tijdens deze Dutch Musical Night worden ook de Amateur Musical Awards uitgereikt, maar de genomineerde musicalverenigingen treden deze avond niet op. Deze eer is slechts voorbehouden aan een aantal geselecteerde musicalverenigingen die, wegens corona, hun voorstelling niet heeft kunnen spelen. Onder deze geselecteerde musicalverenigingen bevindt zich Thalia Hollandskroon!

De musical ‘Fame’ heeft ons hart gestolen

“Oorspronkelijk zou de Dutch Musical Night op 19 december zijn gehouden in de stadsgehoorzaal in Kampen en zou deze alleen online te zien zijn. Maar door het verplaatsen van het evenement naar het coronaproof pop-up theater in de Jaarbeurs in Utrecht kan er nu 1000 man publiek worden ontvangen”, zegt Renate van der Welle uit Hippolytushoef. Renate is naast gepassioneerd lid van Thalia, tevens bestuurslid en ze neemt de PR-activiteiten voor haar rekening. “Het is voor ons een geweldige mooie kans om iets uit onze voorstelling ‘Fame’ te kunnen laten zien, want deze musical swingt écht de pan uit maar is helaas nog nooit voor ons publiek gespeeld.”

Wachtlijst

Opgericht in 1953 onder de naam ‘Operettevereniging Thalia Wieringermeer’ timmert Thalia al weer een aantal jaren aan de weg onder de naam ‘Thalia muziektheater Hollands Kroon’ met als thuisbasis theater Het Vikingschip te Den Oever. Enkele jaren geleden is de keuze gemaakt het accent te verleggen naar de uitvoering van musicals. Dit spreekt enorm aan bij de jeugd, met als gevolg dat de gemiddelde leeftijd van de groep spelers de laatste jaren aantoonbaar daalt. Renate: “Daarom is Thalia een aantal jaar geleden gestart met de jeugdafdeling ‘Thalia Kids’ van acht tot twaalf jaar, naast de ‘Thalia Teens’ in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar en ‘Thalia Groot’ vanaf zestien jaar. De oprichting van ‘Thalia Kids’ was een gouden greep, want we hadden binnen een jaar een wachtlijst van 25 kinderen.”

Gelaarsde Kat

De Thalia Kids hebben hun eerste voorstelling ‘Robin Hood’ volgens Renate nog kunnen spelen in november 2019, maar hun tweede voorstelling ‘De Gelaarsde Kat’ in november 2020 kon vanwege corona geen doorgang vinden. “Deze voorstelling brengen de kids nu over twee weken op 3 en 4 juli. Dat zou in eerste instantie in ons ‘huistheater’ Het Vikingschip plaatsvinden, maar daar stonden al - ook uitgestelde - voorstellingen gepland. Dus nu hebben we een soort pop-up buitentheater gecreëerd. Eigenlijk ook wel heel gaaf, want ‘De Gelaarsde Kat’ speelt zich grotendeels buiten af. Wel is daar een beperkt publiek mogelijk omdat we de anderhalve meter nog moeten handhaven.” ‘Thalia Teens’ verschijnt vervolgens op 30 en 31 oktober op de planken met ‘Beauty & The Beast’.

Team

Door de jaren heen is de naam Thalia stevig verankerd in de Noordkop. Waar eerst het accent lag op operette zet de musicalvereniging de laatste jaren met name in op de jeugd. Renate: “We zijn momenteel bezig met de ‘Rabo Verenigingsondersteuning’ om Thalia nog beter op de kaart te zetten voor wat betreft het jongere publiek. We stammen natuurlijk uit de operette, dus het oudere publiek weet ons wel te vinden. Met onze huidige voorstelling ‘Fame’ door ‘Thalia Groot’ hopen we ook de jeugd in het theater te krijgen. Dit stuk swingt gewoon de pan uit en heeft ons hart enorm gestolen. Helaas kon het niet worden opgevoerd. Ook verzetten lukte niet, dus hebben we het in eerste instantie geannuleerd. Omdat we nu zijn uitverkoren om iets te laten zien tijdens de Dutch Musical Night, hebben de leden weer op het podium gestaan en dan denk je ‘wauw’! Dit is écht een stuk wat je met elkaar moet doen. Er zijn wel wat grotere rollen maar er is niet iemand die dé hoofdrol speelt. En het is een stuk dat gaat over iets wat wij bij Thalia met z’n allen graag doen. Het gaat over de hoge school voor de kunsten. Iedereen komt daar met een passie en drive om iets moois neer te zetten. En dat hebben wij met elkaar ook. Wij zijn met Thalia ook zo’n hecht team. Toen we een nieuw lid verwelkomden die uit de voetballerij afkomstig was, zei hij: ‘bij voetbal speel je in een team, maar Thalia ís een team.”

Publiek

Na veel overleg en organisatie is Thalia dan ook trots om te mogen zeggen dat ze ‘Fame’ alsnog voor publiek gaat spelen. Dan betreft het niet alleen het ene nummer dat ze op 12 juli ten gehore gaan brengen, maar de hele musical en wel op 5, 6, 11 en 12 februari 2022 in hun vertrouwde Vikingschip in Den Oever. Meer informatie daarover volgt na de zomervakantie, maar Thalia is heel blij dat ze deze wervelende voorstelling alsnog aan hun trouwe publiek kan laten zien.

Bloed, zweet en tranen

“De musical ‘Fame’ heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is het allemaal dubbel en dwars waard want deze musical heeft ons hart gestolen. We hebben met z’n allen zó iets moois neergezet, dat moeten we gewoon aan ons publiek laten zien. We zijn er meer dan klaar voor”, besluit Renate. En zij kan het weten want naast haar eigen persoontje, is ook dochter Chris (18) prominent te zien in Fame. Chris maakt tevens deel uit van de groep van zes talenten die één nummer uit Fame mogen laten horen tijdens de Dutch Musical Night. Ook dochter Pim (15) uit het gezin Van der Welle is actief bij Thalia waar ze deel uitmaakt van de ‘Teens’ en zoon Sil speelde eerder al eens mee in ‘Ciske de Rat’.

Voorproefje

Wie alvast een voorproefje wil zien van ‘Fame’, kan dat live meemaken op 12 juli in Utrecht, tijdens een spetterende avond, waarbij amateurs en professionals een prachtige show gaan neerzetten. Kaarten vanaf 25 euro zijn verkrijgbaar via www.ntk.nl. Bezoekers hoeven vooraf niet getest te worden, gezien het theater geheel coronaproof is ingericht.

Zie ook: www.thalia-hollandskroon.nl

Een deel van de cast van Fame tijdens een repetitie.