Extra openingstijden Oude Glorie in Hollands Kroon

Algemeen
Oude dorskast om het ‘kaf van het koren te scheiden'.
Oude dorskast om het ‘kaf van het koren te scheiden'. (Foto: Ina Hoogenbosch- Glas)

WIERINGERWERF/SLOOTDORP - Zoals het in andere jaren het geval was hield de opening op bij de eerste zaterdag van september. Omdat corona in het spel zat hebben de heren verzamelaars ertoe besloten om zaterdagmiddag 7 augustus, 4 september én tijdens de Open Monumentendagen 11 en 12 september en als laatste dag 2 oktober de deuren open te stellen van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Er komen zo veel reacties binnen en komen veel bezoekers langs. Het is nog altijd een gouden greep geweest van de mannen. De bezoekers zijn nieuwsgierig naar het verleden. Hoe werkte men toen, hoe deden ze het allemaal. Sommigen zijn met stomheid geslagen als ze horen dat in de jaren dertig en veertig bijna alles met de hand gedaan werd. Ploegen met een trekker, nee hoor, ze liepen achter een paard aan die een ploeg trok. Daarvoor werden hele stukken nog met een schop gedaan. Behoorlijk zwaar werk. De mannen van Oude Glorie mogen er graag over vertellen. De verbeteringen die in de loop van de tijd zijn gekomen waren een verademing voor de boeren ook was er veel verandering in producten die ze teelden.

Reilen en zeilen

Bezoekers zien telkens weer iets waarvan ze zich afvragen waar het voor gebruikt werd. Ze mogen het graag vertellen. De verzamelaar van allerhande soorten John Deer voertuigen staat op het lijf geschreven van de heer Piet Zeeman. Als voormalig leverancier van deze tracktoren, en alles wat daarbij behoorde, is hij goed op de hoogte van het reilen en zeilen in deze branche. Mooie verhalen komen daarbij tevoorschijn. Anekdotes te over. Ze vertellen er vol passie over. Elke eerste zaterdag van de maand staan ze klaar om bezoekers te ontvangen. Entree is gratis en er is genoeg parkeergelegenheid.

Belangstellenden kunnen terecht bij Gerrit Roza, Oom Keesweg 22 Wieringerwerf, Piet Zeeman Havenweg 11 Wieringerwerf, en Gerrit Waiboer Wierweg 19 Slootdorp. De toegang is gratis.