Groentestalletje in Nieuwe Niedorp omgetoverd tot minibieb

Algemeen
Trudy voor haar minibieb. Op het huis de leus 'Hou de zonzijde'. Hoe toepasselijk...
Trudy voor haar minibieb. Op het huis de leus 'Hou de zonzijde'. Hoe toepasselijk... (Foto: JB/RM)

NIEUWE NIEDORP - Onder het genot van een vers gezet koppie en de klanken van The Cats op Radio 5 van Max, is het binnen no time een en al gezelligheid in de keuken van Trudy Koster (62) aan het Hoefje 25 in ‘Nierup’. Daar waar ze vijftien jaar geleden haar groentestalletje introduceerde. “De mensen kwamen echt overal vandaan voor onze onbespoten groenten die we in een grote tuin achter ons huis verbouwden. Dat vónd ik toch gezellig, want ja met de meesten knoopte ik natuurlijk een kletspraatje aan. Toen we de groentestal dit jaar opdoekten, moest er toch iets anders voor in de plaats komen, want ik vind die aanloop veel te leuk!”

Geen groenten meer maar wel leesvoer

Geboren en getogen in Limmen komt ze in 1983 haar toekomstige echtgenoot Jan Koster tegen. “Het was tijdens een optreden van BZN hier in het dorpshuis dat ik Jan voor het eerst zag en het is nooit meer overgegaan”, zegt Trudy die na al die jaren zo is ingeburgerd in het Niedorpse dat je haast zou denken dat ze er zelf ook geboren en getogen zou zijn. “Ach ik hou nu eenmaal van mensen en gezelligheid. Ook ben ik van de muziek want ik bespeel de Djembé met veel plezier en ‘s avonds neem ik mijn pick-uppie maar wat graag mee in onze veranda om er onvervalste lp’s van onder meer The Cats, André Hazes en jaren ‘60-muziek op af te spelen. En wat dacht van je van onze jukebox in de huiskamer?”, glundert ze. 

Tante Leen

Naast muziek heeft ze nog veel meer omhanden, want zo vulde ze al 20 plakboeken met knipsels uit kranten en maakte ze drie jaarboeken boordevol foto’s. “Ik knip altijd van alles uit en dat kan gaan bedrijven, boeren, overlijdensadvertenties, muziek en bekende muzikanten. Ook maak ik al 25 jaar deel uit van het bestuur van stichting Onder de Kastanje. Dat is het zaaltje naast de Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp waar we voordat de coronapandemie uitbrak, de meest leuke evenementen en themafeesten hebben georganiseerd.” Lacht bij de herinnering terwijl ze vertelt: “Tijdens een Duits feest trad ik op met een vriendin waarbij ik die blonde zanger Heino uitbeeldde en zij Freddy Breck. Of die Amsterdamse Avond dat we Johnny Jordaan en Tante Leen nadeden. Hilarisch toch? Ik hou er nu eenmaal van om lekker in de weer te zijn met entertainen en optreden. Maar ja, door die corona staat dat de laatste tijd allemaal op een laag pitje, helaas.”

Aanloop

Ook de groentestal is er niet meer. In de plaats daarvan serveert Trudy haar ‘klanten’ nu leesvoer. “Toen wij van de overkant naar het Hoefje verhuisden eind 2004 werden we buren van Klaas Vel die een enorme grote tuin achter zijn huis had waarop hij groenten verbouwde. Ook mijn Jan ging een beetje ‘rommelen’ op die tuin. Nou ja, rommelen is niet het goeie woord, want eigenlijk is Jan heel secuur. We starten in augustus 2005 met de verkoop van eigen groenten, eerst vanuit een kruiwagen. In 2006 hebben we een groentestal laten maken en vanaf dag één hadden we veel aanloop. Ik had er een bord bijgeplaatst met de tekst: ‘Spinazie, andijvie en botersla? Achterom’. In een klein koelcelletje bewaarden we de groenten waarvan we steeds meer soorten verbouwden. Zo hadden we sperziebonen, wortelen, rode bietjes, piepers, rode kool, komkommers en courgettes. En ook wel pruimen en frambozen. Nou écht, de mensen kwamen overal vandaan en ik maar teuten met iedereen natuurlijk, haha! Trouwens, de tuin van buurman Vel heeft ook nog driemaal in the picture gestaan tijdens Nazomeren in Niedorp, waar we in 2015, 2016 en 2017 aan deelnamen. We hebben tijdens dit evenement weleens 600 man ‘over de vloer’ gehad.”

Stempelen

Nadat de groentestal ook nog dienst deed als ‘verkooppunt’ van zelfgemaakte mondkapjes, kunnen de mensen er vanaf begin juli terecht voor boeken. “Ik liep al langer met het idee om een minibieb in te richten, want ik heb al twee jaar enorm veel boeken in mijn schuur staan. Die heb ik onder meer gekregen van een vriendin die ging verhuizen. Ik heb de boeken in een keukenkastje geplaatst en deze weer in het stalletje geplaatst. Naast de boeken heb ik een kistje met tijdschriften staan. In het begin dacht ik dat het leuk zou zijn als het echte zwerfboeken zouden worden, maar dat idee heb ik laten varen. Ik heb onlangs een heuse stempel laten maken met de tekst: ‘Minibieb Hoefje Nieuwe Niedorp - lenen, ruilen, delen’. Dus nu stempel ik de boeken omdat ik het grappig vind dat als ze elders in Nederland opduiken, men weet dat ze uit Niedorp komen. Want dat is het principe: je leest ze en zet ze óf terug, óf je plaatst ze in een andere minibieb elders in het land. Als mensen de boeken bij mij terugbrengen vraag ik ze of ze het een aanrader vonden of niet en of ze het een cijfer willen geven tussen de 1 en 10. Krijg je wat meer info over de inhoud. Overigens kunnen mensen ook boeken bij me brengen hoor. Hoe meer keuze, hoe leuker het is, toch?”, besluit de oergezellige Trudy Koster die zelden tot nooit om een praatje verlegen zit.

De boeken worden gestempeld.
Geen groenten, maar boeken.
Van groenten en mondkapjes naar boeken.
Bezoekers werden welkom geheten met 'Noh Heui!'